"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


09 Februari 2009

Orang Mukmin Sering Diuji

Al Fatihah...


Dalam pada kemelut politik yang sedang berlaku di Perak. Sekali lagi Allah menguji hamba-Nya terutama ahli-ahli gerakan Islam PAS atas pemergian Allahyarham Hj Roslan Shaharum. Beliau merupakan Ahli Parlimen Bukit Gantang, Perak.

Allahyarham pernah berkhidmat sebagai Pengarah Sumber Tenaga Manusia dan Pentadbiran di Perbadanan Kemajuan Negeri Perak. Malah beliau juga pernah berkhidmat sebagai pensyarah di Universiti Putra Malaysia, Universiti Terbuka Malaysia dan Universiti Teknologi Mara (UiTM, dulu ITM) di Perak. Beliau juga mempunyai Diploma Pengajian Islam UIAM.

Sebelum itu, aku baru bertemu dengan beliau di Mesir, selepas beliau dan rombongan Ahli Parlimen PAS yang diketuai oleh Presiden sendiri melawat ke Gaza, Palestin.


Semoga Allah menempatkan beliau bersama hamba-Nya yang soleh. Amin.


Dikejutkan dengan apa yang berlaku, aku terfikir, ada eloknya MB Perak Mohd Nizar Jamaluddin bertanding di kerusi Bukit Gantang ini. Dalam keadaan yang agak gawat. Mood rakyat yang menolak BN. Nizar yang nampak dizalimi dengan rampasan kuasa BN. Tentunya Pilihanraya Kecil ini dapat membuktikan kepada BN dan Sultan apakah benar tindakan mereka sebelum ini.

Nampaknya cadangan aku senada dengan Pemuda PAS Negeri Kelantan:

Abdul Latif yang juga Adun Mengkebang mencadangkan supaya Dato' Seri Mohd Nizar Jamaluddin dicalonkan bertanding pilihan raya kecil parlimen Bukit Gantang yang akan diadakan tidak lama lagi.

"Ini kerana sokongan rakyat Perak terhadap Nizar masih kuat kerana sikap amanahnya dalam pentadbiran kerajaan negeri Perak selama 11 bulan.

"Dewan Pemuda PAS Kelantan berkeyakinan pengundi akan memberi sokongan padu kepada beliau sebagai seorang yang dizalimi.

"Inilah medium paling sesuai bagi rakyat Perak untuk menunjukkan sokongan kepada Pakatan Rakyat," ujarnya.

Selain itu kata beliau ia juga sebagai medan untuk rakyat menyatakan sokongan terhadap isu yang berlaku di Perak sekarang.

Oleh itu beliau berkata, Pemuda PAS Kelantan berdiri teguh di belakang Nizar bagi menghadapi kerenah politik cacar merba Umno sekarang.

"Beberapa hari lepas kami beberapa orang anggota Jawatankuasa Dewan Pemuda PAS Kelantan berada di Perak bagi menyatakan sokongan kepada Nizar," ujarnya.
Namun segalanya, terpulang kepada pimpinan. Apakah strategi pada kali ini. Namun secara pribadi ini merupakan platform terbaik bagi PAS dan Pakatan Rakyat membuktikan sokongan rakyat kepada mereka tidak luntur. Malah mungkin angin perubahan ini akan terus meniup hingga ke PRU akan datang.

Keputusan PRU 2008 Parlimen Bukit Gatang


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai