"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


20 Ogos 2009

Ahlan Ya Ramadhan!


Sedar tak sedar, bulan Ramadhan tiba lagi. Tahun lepas aku menyambutnya bersama keluarga di Malaysia dan kali ini merupakan kali keempat aku berpuasa di Mesir. Setelah diri disibukkan dengan pelbagai program di Mesir ini, tiba masanya untuk merehatkan sebentar di bulan mulia ini.

Solat Tarawih yang paling aku rindu di Mesir ini. Awal Ramadhan hinggalah akhirnya masjidnya sentiasa dipenuhi jemaah. Bak kata orang lama "raya di Mesir ialah bulan Ramadhan". Tarawih pun bermakna berehat. Merehatkan diri dari dunia dan bersenang-senang dengan hadiah ibadah seribu bulan.

Menjelang malam Ramadhan teringatkan emak dan keluarga di tanah air. Ramadhan lepas di Malaysia pun tidak berapa meriah, mengenangkan emak yang masih bekerja. Aku pula kerja sementara di kedai buku Badan Cemerlang. Masing-masing jarang berbuka bersama. Aku kerap berbuka di Plaza Angsana. Emak pula kerap di hospital bersama rakan-rakan. Doa-doa tahun depan dapat berbuka bersama semula!

Buat Elliyeen Amineen yang baru pulang ke Malaysia. Bulan Ramadhan bulan rezeki buatmu. Kirim salam orang BBU ye. Baru aku terfikir, kenapa Elliyeen balik mengejut, teringat nama dia masih tertera sebagai imam tarawih di Masjid Jamik BBU, mungkin salah satu sebab dia pulang bagi memenuhi permintaan masyarakat di sana. Maklumlah bulan puasa juga merupakan bulan rezeki bagi pelajar-pelajar hafiz Quran. Tidak berseri rasanya jika solat tarawih tidak diimamkan oleh para huffaz, paling tidak dalam sebulan ber-tarawih, dapat dengar 30 juzuk al Quran.

Madrasah Ramadhan sekian kalinya kembali. Bagi orang yang merasai dan menghayati madrasah ini, ianya merupakan sebuah nikmat yang sukar dicari ganti. Namun ada juga yang merasakan bulan puasa ini merupakan azab dan dan seksa sepertimana syaitan yang juga dibelenggu!

Pilihanraya Permatang Pasir bakal berlangsung di bulan Ramadhan juga. Pertembungan musuh tradisi PAS dan UMNO mengingatkan aku dengan peristiwa Badr Al Kubro. Tentera Mukmin yang hanya 313 berjaya menewaskan tentera musyrik seramai 1000 orang. Tidak mustahil PRK Permatang Pasir ini, menjadi medan tarbiyah bagi ahli-ahli gerakan Islam ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai