"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


19 Ogos 2009

Masa untuk buat kerja!

Kempen sudah, menang pun sudah. Bagi yang belum menang, korang mungkin ada lapangan lain untuk berbakti dan tidak semestinya sebagai orang yang berjawatan. Bagi yang menang, tanggungjawab wajib dilaksanakan. Susunlah strategi bagi melakukan yang terbaik, walaupun mungkin korang bukan dari kalangan yang terbaik.

Khusus buat seorang sahabat Mohd Zaki yang mencuba nasib bertanding sebagai Yang DiPertua BKPJM kali ini. Kau sudah memberitahu niat kau kepada aku, kenapa kau mahu bertanding. Mempelajari dan memperbaiki diri dari sudut aspek-aspek tertentu. Mungkin Allah tidak beri peluang kau menang di medan ini. Tetapi mungkin peluang kau menang bertanding di Malaysia di lapangan Pilihanraya Umum akan datang! Bertanding bawah naungan "bendera bulan".

Mungkin bakti kau di sini bukan diperlukan sebagai pimpinan. Tetapi bakti kau diperlukan di sudut lain. Pimpinan di sini tidak bermakna menjadi pimpinan juga di masa akan datang. Bahkan orang yang mendidik aku jadi pimpinan pun tak meneruskan agenda pimpinan bila pulang ke Malaysia. Di kala pejuang Islam lain memerlukan buah fikiran, fikrah dan idea mereka sedang enak duduk di kerusi empuk tanpa memikirkan apa yang pernah mereka lafazkan di sini dahulu.

Teringat ketika mendengar ceramah Akhil Hayy sewaktu awal kemunculan sebagai ustaz. "Maza taro? Tergedik-tergedik" lagu yang menjadi sindiran kepada artis wanita bernama Waheeda. Tetapi lain pula sekarang bila berhadapan dengan Waheeda.

Kota apa yang dikata amat penting! Itu menjadi inspirasi bagi pimpinan Islam! ianya boleh menjadi alat pembenci jika tidak berlaku! Tuan Guru Hj Nik Abdul Aziz Hj Nik Mat tidak pernah menjadi pimpinan di Mesir, dan siapa tahu sekarang beliau sebagai Mursyidul Am dan Menteri Besar Kelantan?

BKPJM mungkin bukan peluang kamu wahai sahabat-sahabat yang belum menang. Mohd Faiz, Efizi dan Kamal Ariff! Tetapi aku yakin kalau kamu semua benar-benar faham tentang perjuangan Islam. Nescaya kamu mendapat tempat di kalangan orang-orang beriman di Malaysia nanti. Berjuanglah bawah wadah Parti Islam Se Malaysia! Nescaya cita-cita murni kamu untuk berbakti sebagai pimpinan Islam akan tertunai!!! InsyaAllah

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai