"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


17 Ogos 2009

Satu lawan satu di BKPJM


Kesedaran mashasiswa Johor di Mesir tentang kepimpinan nampaknya agak terserlah pada kali ini. Ini kerana kerusi Yang DiPertua Badan Kebajikan Pelajar-Pelajar Johor Di Mesir dipertandingkan kali ini. Kempen kedua-dua calon nampaknya semakin rancak. Samada calon sendiri yang berkempen atau orang lain yang memberi sokongan nampaknya menghangatkan lagi suasana sihat ini dalam kepimpinan BKPJM.

Sejak sekian lama tiada sebarang pemilihan yang berlaku terutama kerusi YDP. Tahun ini telah membuka lembaran baru kepada mahasiswa Johor yang agak lesu dalam isu-isu kepimpinan. Bukanlah aku melihat jika tiada pertandingan dalam merebut jawatan YDP atau AJKT merupakan suatu yang negatif tetapi apabila ada pertandingan dan pemilihan menunjukan bahawa masyarakat mahasiswa mula sedar akan gesaan ini. Gesaan supaya mahasiswa Johor khususnya dari Mesir ini terkehadapan dalam isu kepimpinan dan kebajikan. Belumba-lumba mahu memberi sumbangan.

Namun perlu dilihat hal ini bukanlah suatu perkara yang main-main. Ini merupakan perkara yang serius. Mereka yang bakal dipimpin bukanlah dari kelompok kanak-kanak ataupun pelajar sekolah. Mereka adalah mahasiswa. Mahasiswa ini dalam kelompok mereka yang berjiwa muda, mereka yang mula terdedah dengan suatu kepimpinan, mereka juga orang yang sering menilai dan membuat kajian. Otak yang sering berjalan. Otak yang bukan beku.

Jalankan tanggungjawab esok!
Esok 18 Ogos 2009 merupakan hari pemilihan dan Mesyuarat Agong Tahunan BKPJM kali ke 27. Jalankan tanggungjawab kita sebagai ahli BKPJM! dan pilihlah pimpinan yang anda rasakan boleh membawa perubahan yang baik kepada mahasiswa Johor sekarang yang kelihatan lesu dari perlbagai aspek.

Ini adalah kali pertama aku menjadi pengundi. Pada Pilihanraya Umum di Malaysia yang lepas, aku tidak sempat untuk balik mengundi, walaupun sudah lama mendaftarkan diri sebagai pemilih. Tetapi aku akan lakukan tanggungjawab ini di sini, di Mesir sebagai pemilih bagi pimpinan BKPJM akan datang!

Calon-calon yang bertanding semuanya nampak berkaliber dan antaranya banyak pengalaman dalam kepimpinan dan pengurusan mahasiswa. Aku dapat merasakan jumlah undi yang mereka dapat tidak jauh beza, mungkin tidak keterlaluan jika saya mengatakan calon-calon YDP masing-masing ada kelebihan.

Namun aku ada calon-calon favourite terutama dari kalangan AJKT. Muhammad Yazid Hanzir adalah calon utama aku! beliau merupakan pelajar perubatan! Johor sudah mengorak langkah! Satu pembaharuan! Aku sokong pembaharuan ini! Sekurang-kurang jurang antara pelajar-pelajar perubatan dan pengajian Islam dapat didekatkan!

Ada orang tanya aku. Nak undi siapa jadi YDP?

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai