"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


29 November 2009

Ustaz nganggur atau gugur?

"Ulama pun menganggur?" "Ustaz tak kerja kah hari ini?" "ustazah dari Mesir ni bila balik suka duduk rumah tunggu orang minang, nak jaga kulit, takut kecut, lama duk Mesir kulit dia di sana gebu"

Banyaklah aku dengar dari mulut-mulut sahabat yang pulang. Aku sangat hairan kenapa ini berlaku kepada mahasiswa Al Azhar yang tamat pengajian. Masing-masing telah pun memegang ijazah sarjana muda tetapi masih dikatakan menganggur. Aku tak pastilah kerja yang bagaimana yang sesuai buat ulama atau para ustaz mahupun ustazah yang boleh menghilangkan title menganggur di kalangan mereka.

Hakikatnya, mereka wajar meletakkan diri mereka di tempat yang sebenar. Kawasan aku sendiri di Parlimen Pulai mahupun Johor Bahru masih ketandusan ustaz dan ustazah mengisi ruangan dalam perjuangan Islam dengan wadah PAS. Lihat sahaja hiraki pimpinan kawasan mahupun cawangan yang ada. Boleh dikatakan mereka sangat-sangat ketandusan ustaz ustazah sebagai pimpinan. Sehinggakan sesetengah kawasan tiada Ketua Urusan Ulama, maka mereka yang belajar agama sikit-sikit ala-ala me celup inilah yang mengisi tanggungjawab tersebut. Lebih malang lagi apabila pihak pimpinan kawasan terpaksa mengimport ustaz-ustazah dari negeri luar untuk mengisi program seperti usrah, kuliah dan sebagainya. Tak melampau rasanya jika aku petik kalam dari saudara Faizal Sabhon yang mengatakan ustaz-ustaz ramai yang jadi "lembu kenyang".

Nah! Ini kerja kamu wahai graduan Al Azhar! Mengapa? Tiada gaji bulanan? Tak cukup nak tampung anak isteri? Namun sehinggakan kamu sanggup mereka yang bekerja sebagai buruh kasar, peniaga pasar sebagai pemimpin. Bukanlah menidakkan kebolehan mereka sebagai pemimpin, namun inilah realitinya. Allah memilih mereka yang "mahu" berjuangan dan mengaut keuntungan besar dalam jual beli dengan Allah SWT. Maka sejahteralah PAS dipimpin oleh mereka dari kalangan buruh kasar, peniaga pasar, bekas polis yang sedikit ilmunya namun luas pemahamannya untuk menggalas perjuangan Islam.

Ada pula setengah ustaz yang hidupnya diputarligatkan dengan perniagaan MLM. Samada yang dikatakan syarei mahupun tidak. Kepetahan lidahnya berbicara mengenai MLM sangat mengagumkan. Tapi apakah mereka meletakkan lidah mereka tadi ditempat yang lebih sepatutnya? Bayangkan bila setaip bulan boleh mencecah 3 hingga 4 ribu kemasukan sebulan, apakah ringan tulangnya untuk mengisi ruang-ruang kosong di dada-dada umat Islam? Bayangkan sahaja alasan yang diberi, menghadiri seminar atau mana-mana perjumpaan MLM dan menolak mentah-mentah sebagai pengisi-pengisi program dakwah dan tarbiah.

Aku merasakan, perkara ini amat malang bila berlaku kepada sahabat-sahabat seperjuangan aku di sini dahulu. Pemegang Ijazah Dakwah, pemegang Ijazah Syariah mahupun apa-apa yang berkaitan dengan Islam masih dikatakan "menganggur". Sedangkan kerja-kerja "sebenar" mereka menanti dengan penuh harap, dan "jual-beli" dengan Allah masih dibuka 24 jam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai