"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


23 November 2009

Ye saya tahu banjir, tapi...


Banjir ialah satu fenomena bencana alam. Kadang-kadang ia dianggap sebagai bala atau ujian Allah. Kadang-kadang juga ada yang mengatakan ianya lumrah alam terutama pada musim-musim tengkujuh. Bagi mereka yang tinggal atau menetap di pantai timur fenomena ini dianggap biasa dan ianya lumrah kata mereka.

Banjir juga menimbulkan perasaan yang berbeza bagi sesetengah manusia. Bagi mereka dan dewasa ianya memeritkan kerana terpaksa berhempas pulas memindah barang, menyelamatkan ia daripada banjir, namun ianya tidak bagi kanak-kanak yang menganggap banjir ini menyeronokkan. Ianya umpama pesta air yang ditunggu-tunggu saban tahun.

Tapi, selebat-lebat hujan atau sehebat mana pun banjir. Tiada kaedah fiqh yang membenarkan penganutnya bebas membuka aurat. Saya tak pasti, mungkin sahabat-sahabat lain ada membaca atau bertalaqi dengan mana-mana mua'llim ada terjumpa masalah tersebut, sila beritahu saya.


Gambar: Menunjukan bahawa banjir menjadi penyebab para muslimah yang berjilbab tiba-tiba memakai skirt paras lutut. Moral- Jangan gatal keluar rumah ketika banjir. Sumber dari Mstar Online.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai