"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


12 November 2009

Kenyataan Terbuka


Kenyataan ini terbuka buat para pegawai-pegawai Jabatan Penuntut Malaysia (yang berkenaan) dan pegawai-pegawai kebajikan anak negeri (bagi persatuan yang ada pegawai).

1. Isu menuduh PMRAM sebagai pembangkang sudah lama saya dengar. Sejak sebelum saya sampai di sini lagi sudah kedengaran desas desus tersebut. Di sini saya mahu menyatakan bahawa mereka yang menyatakan kenyataan demikian adalah kenyataan dangkal. Apakah asas mengatakan demikian? Sedangkan PMRAM diwujudkan sejak tahun 1930 sebelum parti-parti politik yang ada sekarang di Malaysia wujud lagi. Dan mereka yang lahir dari PMRAM lah yang memeriahkan parti-parti yang ada di Malaysia sebagai ahli ataupun pimpinan.

2. Istilah "pembangkang" yang membodohkan pemikiran cerdik pandai dari kalangan pegawai-pegawai MSD dan pegawai-pegawai kebajikan anak-anak negeri. Kerana istilah ini wujud dalam kamus demokrasi berparlimen di Malaysia dan setiap negeri di bawahnya. Jika kita lihat sistem demokrasi ini (yang dicipta oleh barat/UMNO) telah membodohkan para pegawai MSD dan para pegawai kebajikan anak negeri. Mereka yang mencipta pilihanraya supaya rakyat boleh memilih parti-parti yang mereka suka, tetapi dalam masa yang sama mereka membodohkan diri dengan istilah "pembangkang". Jika istilah "pembangkang" ini menjadi masalah bagi para pegawai, maka usulkan kepada kerajaan Malaysia supaya mansuhkan sistem demokrasi yang mengizinkan istilah "pembangkang" ini. Jangan jadikan istilah "bodoh" ini membodohkan diri mereka lagi.

3. Saya mengetahui ada laporan seorang pegawai mengatakan supaya menjauhkan diri (jangan amalkan) cara berdakwah Parti Islam Se Malaysia. Saya mahu menyatakan di sini bahawa pegawai tersebut ada hak memberikan pendapat, tetapi tiada hak untuk menghalang mana-mana orang Islam di Malaysia menyertai gerakan Islam ini. Jangan pula membutakan mata dengan bahan-bahan sejarah dunia dan Malaysia tentang gerakan-gerakan Islam ini. Bahan-bahan terbentang luas, sejak dari bangku sekolah lagi kami didedahkan dengan Parti Islam Se Malaysia di dalam buku-buku teks sejarah Malaysia. Masakan mereka yang cenderung dengan gerakan Islam ini, dibodohkan juga dengan kedangkalan pegawai yang malas menilai? Saya menegaskan bahawa kami mahasiswa mahupun mahasiswi adalah mereka yang membaca dan membuat penilaian. Apakah dengan apa yang kami baca dan berkuliah di Al Azhar (terutama kuliah usuluddin yang secara langsung mengaji bab sekularisme, nasionalisme, kapitalisme dan ideologi-ideologi yang lain yang bertentangan dengan Islam) dan kami menilai dengan kacamata pengajian ini menjadikan kami "bodoh"?

4. Dalam masa yang sama membenarkan Kelab UMNO Mesir beroperasi di Mesir dan memberikan segala sokongan dan dokongan kepada kelab tersebut. Padahal Kelab UMNO ini juga boleh jadi kelab dari parti pembangkang jika UMNO di Malaysia kalah dalam Pilihnaraya Umum akan datang! Padahal sekarang pun UMNO ialah parti pembangkang di Selangor, Kedah, Pulau Pinang, Kelantan dan sebelum ini di Perak. Jadinya sekali lagi para pegawai yang mengatakan PMRAM ini pembangkang membodohkan diri.

5. Akhir sekali, saya minta para pegawai MSD mahupun pegawai-pegawai kebajikan anak negeri sedar tanggungjawab anda di sini. Jika tidak sedar saya sediakan tugas-tugas penting yang wajar kamu ambil perhatian:

Isu kebajikan mahasiswa.
  • Kelewatan kenaikan nama para pelajar baru Al Azhar
  • Peperiksaan Imtihan Qabul yang dikenakan kepada pelajar-pelajar baru (bermakna peperiksaan STAM seperti tidak laku di Al Azhar)
  • Zakat bagi pelajar-pelajar (pelajar-pelajar Johor, terutama sekali pelajar tahun 1 dan 2 yang masih dinafikan hak mereka menerima zakat)
  • Pengakuan Pengarah JPMK menghalang program Kutub Sittah (Bacaan hadith) yang dikatakan program konvokesyen anjuran PMRAM.
  • Isu pengakuan pegawai-pegawai JPMK mencuri (mengambil tanpa izin) kain rentang tandatangan mahasiswa (simbolik membantah tindakan JPMK). Lebih jijik mengupah arab tempatan dengan menggunakan kenderaan kedutaan Malaysia untuk membuat aktiviti terancang tersebut.
  • Mengamalkan sikap doubel standard apabila membenarkan Kelab Politik seperti Kelab UMNO Mesir bertapak di Mesir dalam masa yang sama menuduh PMRAM seperti pembangkang. (UMNO juga pembangkang di Selangor, Kedah, Kelantan, Pulau Pinang dan sebelum ini di Perak)
  • Jarang melaksanakan program-program thaqafah dan keilmuan untuk kebaikan pelajar-pelajar, melainkan jika ada tetamu dari Malaysia yang datang (seperti para pensyarah). Jika ada program yang dilaksanakan atas inisiatif PMRAM ianya diusahakan untuk dibatalkan.
  • Masalah lambakan pelajar-pelajar perubatan yang tidak memenuhi standard, tetapi dibenarkan untuk menyambung ke sini. Akhirnya lahir masalah-masalah sosial di kalangan mereka (membuka aurat, pergaulan bebas dan sebagainya)
  • Kurang pula pelajar-pelajar dari pengajian Islam. Pelajarbaru dari negeri Johor sahaja hanya 28 orang. Tiada usaha-usaha dari pihak pegawai untuk mempromosikan pengajian Islam di Mesir dalam masa yang sama mahu palajar pengajian Islam membanteras fahaman Wahabi. (Cakap tak serupa bikin!)
  • Banyak lagi, cukup sekadar ini.

Mohd Akhmal Mohd Ali

Ahli Jawatankuasa DESAK

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai