"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


07 Februari 2010

Dua isu dulu baru yang lain

Pelawaan bermuzakarah antara PAS dan UMNO dah lama aku dengar sejak mula aku kenal PAS. Tajuk muzakarah pun dah bermacam-macam. Sebenarnya aku tak kisah pun tajuk apa, kerana Islam itu tertegah atas hujah. Tiada masalah bagi aku. Cuma masalahnya ada di kalangan mereka ahli PAS dan sesetengah pimpinan PAS agak fobia dengan muzakarah. Apatah lagi bila bermuzakarah dengan UMNO. Mereka membayangkan bahawa muzakarah itu akan timbulkan masalah kemudian hari.


Katakanlah (Wahai Muhammad): "Bawalah kemari keterangan-keterangan Yang (membuktikan kebenaran) apa Yang kamu katakan itu, jika betul kamu orang-orang Yang benar". Surah Al Baqarah, ayat 111.

Bila UMNO kata dia juga parti Islam, bahkan mengatakan parti Islam terbesar. Maka rakyat mahukan kepastian, apakah benar dakwaan tersebut. Apatah lagi, PAS juga mendakwa mereka parti Islam. Namun jelas pembawaan kedua-dua parti ini berbeza dan rakyat mahukan penjelasan. Maka penjelasan ini tidak lain tidak bukan melalui muzakarah.

Semasa Al Marhum Ustaz Fadzil Mohd Noor (mantan Presiden PAS) pernah bermuzakarah walaupun lebih kepada pidato perdana bersama Perdana Menteri ketika itu Dr Mahathir Mohamad atas isu Palestin. Antara isi cadangan almarhum yang masih aku ingat ialah mewujudkan tentera pengaman peringkat OIC. Yang pada hari ini menjadi topik perbincangan di kalangan negara-negara OIC. Nampaknya cadangan tersebut sampai dan diperbincangkan pada hari ini, bukan pada ketika cadangan tersebut disampaikan.

Aku melihat, begitu juga dengan cadangan Kerajaan Perpaduan sebelum ini. Mungkin hari ini ramai yang membantah, tapi mungkin tidak pada waktu akan datang. Mungkin juga pada waktu itu yang mencadangnya tiada lagi di muka bumi ini.

Berbalik, kepada muzakarah ini. Tuan Guru Nik Abdul Aziz, Mursyidul AM PAS menjelaskan apa yang hendak dimuzakarahkan:

"Dalam perbincangan itu, kita menumpukan kepada dua perkara utama saja, iaitu kenapa Umno tidak boleh terima Islam sebagai dasar parti itu, dan apakah salahnya Islam yang diperjuangkan oleh PAS,"

Bagi permulaan, aku lihat dua perkara ini amat relevan sekali sebelum kita mulakan perbincangan-perbincangan yang lain. Ini kerana perkara ini dilihat perkara pokok untuk kita terus melangkah dengan perkara-perkara ranting-ranting yang lain.

Bagi aku, apabila perkara pokok ini selesai dan bertemu kata sepakat dan saling faham. Jadi perkara lain tiada masalah untuk dibincangkan. Kerana kedua-dua pihak sudah sepakat atas pekara pokok. Jika tidak sepakat pun, rakyat sudah faham siapakah UMNO dan siapakah PAS sebenarnya. Jika tidak kepada pimpinan pun, kepada rakyat dan ahli UMNO khususnya menjadi sasaran kebenaran.

Sepertimana Al Marhum Syeikh Ahmad Deedat yang sering berdebat dengan padera-paderi besar Kristian. Adakah sasaran utamanya paderi tersebut? Sudah tentu tidak, kerana sasaran utama ialah audien yang hadir pada majlis perdebatan tersebut. Apabila hujah-hujah paderi itu dipatahkan dengan mudah, apatah lagi hanya dipatahkan dengan hujah-hujah dalam bible sendiri, semestinya timbul kesedaran bagi para audien yang ramai untuk memikirkan tentang kebenaran Islam.

Wallahua'lam

2 ulasan:

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai