"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


19 Februari 2010

Malaysia menuju pelaksanaan hudud?

Kes perbicaraan liwat Anwar Ibrahim dan Saiful bukhari sebenarnya mecetuskan polimik baru dalam sistem perundangan di nagara kita. Terdahulu kes liwat yang pertama juga dibicarakan di mahkamah sivil. Sehinggakan terpaksa diusung tilam ke mahkamah dan kes terbaru ini pula membuatkan hakim ke apartmen untuk melihat lokasi kejadian.

Rakyat Malaysia nampaknya dipersibukkan dengan masalah liwat ini. Naik turun mahkamah, kemudian tangguh dan tangguh. Kes ini semakin memeningkan dan bercelaru kerana sebelum ini doktor yang merawat Saiful mendedahkan bahawa Saiful tiada sebarang tanda-tanda diliwat. Hal ini kecoh sebelum kes ini dibacarakan. Sehinggalah Saiful sanggup bersumpah di masjid.

Kecelaruan dwi sistem ini,menjadikan rakyat Malaysia semakin bengong. Sementelah Anwar pula memfailkan kes tuduhan meliwat ini ke mahkamah syariah. Bagaimanapun mahkamah syariah memaklumkan tiada peruntukan untuk kes qazaf ini.

Anwar sepatutnya tidak perlu pelik atau terperanjat. Kerana Qazaf ini termasuk dalam kes hudud. Qanun jenayah syariah hudud dan qisas ini hanya pernah nak dilaksanakan di Kelantan dan Terengganu. Mungkin jika Anwar failkan kes qazaf ini di Terengganu ianya boleh diterima dan ada peruntukan.

Bagi yang tak faham apa itu qazaf.

Pengenalan

Tuduh zina atau
qazaf dalam bahasa arab bermaksud lempar.

Istilah syarak pula ialah
melemparkan tuduhan berzina dengan tujuan mencaci dan memalukan.

Orang Islam diharamkan menuduh orang Islam lain melakukan perbuatan keji (zina), tidak kira sama ada yang dikatakan itu benar atau tidak. Sekiranya tuduhan itu palsu ia dianggap sebagai fitnah dan merupakan satu kezaliman. Berbohong adalah perbuatan haram yang paling buruk. Walaupun tuduhan tersebut benar sekalipun, ia tetap dianggap salah.

Ini kerana perbuatan ini akan mendedahkan rahsia dan mencemarkan maruah saudaranya. Apatahlagi Allah telah memerintahkan supaya kesalahan seperti ini disembunyikan oleh pelakunya apabila dia tergelincir dengan melakukan dosa. Malah perbuatan ini hanya akan menghebahkan berita yang tidak baik kepada masyarakat.

Atas alasan ini, syarak meletakkan tuduh zina sebagai dosa besar. Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:

"Jauhilah tujuh pemusnah. Para sahabat bertanya: Wahai Rasulallah, apakah ia? Sabdanya: Mensyirikkan Allah, sihir, membunuh nyawa yang diharamkan oleh Allah melainkan dengan alasan yang dibenarkan, riba, makan harta anak yatim, melarikan diri ketika perang dan menuduh zina wanita yang beriman yang tidak terlintas untuk melakukan sebarang kejahatan" (Riwayat Bukhari)

Liwat juga kategori yang sama

Liwat ialah persetubuhan pada dubur, baik yang disetubuhi itu lelaki mahupun wanita. Maka hukum perbuatan ini ialah hukum zina bagi pihak pelaku seorang muhsan, dia akan direjam hingga mati. Sekiranya pelaku bukan muhsan, dia akan disebat sebanyak 100 kali sebatan dan dibuang negeri selama setahun.

Ini berdasarkan firman Allah s.w.t yang umum:

"Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat (yang membawa kerosakan)" (Al Israa, ayat 32)

Firman Allah yang lain berkenaan kisah kaum Nabi Luth:

"Patutkah kamu melakukan perbuatan yang keji, yang tidak pernah dilakukan oleh seorang pun dari penduduk alam ini sebelum kamu?" (Surah Al A'raf: 80)

Sebuah hadith ada menyatakan orang yang melakukan perlakuan ini sama seperti zina.

Dari Abu Musa, Nabi s.a.w bersabda yang bermaksud:
"Apabila seorang lelaki mendatangi seorang lelaki, mereka berdua adalah penzina." (Riwayat Al Baihaqi)

Maka dengan ini ulama berpendapat liwat dikategorikan sebagai hukum zina. Maka sesiapa yang membuat tuduhan liwat sama seperti tuduhan zina bagi kesalahan qazaf.

Hukum Tuduh Zina/Liwat dan Dalilnya

Hudud wajib dilakasanakan kerana memelihara hak Allah, atapun hak manusia seperti hukuman tuduh zina.

Hukuman bagi kesalahan tuduh zina/liwat yang memenuhi syarat akan dikenakan 80 sebatan. Selain itu, hak pesalah untuk menjadi saksi juga akan digugurkan. Kecuali dia bertaubat.

Firman Allah s.w.t:

"Dan orang yang melemparkan tuduhan (zina) kepada perempuan yang terpelihara kehormatannya, kemudian mereka tidak membawakan empat orang saksi, maka sebatlah mereka dengan 80 kali sebat; dan janganlah kamu menerima persaksian mereka itu selama-lamanya; kerana mereka orang yang fasiq; - Kecuali orang yang bertaubat sesudah itu (dari kesalahannya yang tersebut) serta memperbaiki amalannya, maka sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani" (Surah An Nur, ayat 4-5)

Syarat-syarat hukuman Tuduh Zina/Liwat

1. Baligh. Sekiranya pesalah telah mumaiyiz, dia boleh dihukum ta'zir.

2. Berakal.

3. Penuduh bukanlah dari luluhur pihak yang dituduh seperti bapa atau datuk ke atas. Termasuklah ibu dan nenek ke atas.

4. Sukarela. Orang yang dipaksa membuat tuduhan tidak akan dihukum. Sementara yang memaksa pula tidak dihukum dengan tuduhan zina kerana dia tidak membuat hukuman tersebut.

5. Penuduh mengetahui perbuatan tersebut diharamkan. Ini kerana orang yang jahil tentang hukum tuduh zina/liwat, sama ada baru memeluk Islam atau tinggal jauh dari ulama tidak akan dikenakan hukuman.

Lima Syarat pada Pihak yang Dituduh

1. Muslim

2. Baligh

3. Berakal

4. Berakhlak baik iaitu tidak pernah disabitkan dengan kesalhan zina sebelum itu.

5. Tidak memberi keizinan kepada penuduh untuk menuduhnya. Walaupun sebenarnya keizinan ini tidak boleh membenarkan tuduhan zina/liwat dibuat. Namun dengan adanya keizinan ini, ia mewujudkan keraguan. Menurut sebuah hadis yang bermaksud:

"Hindarilah hukuman hudud daripada orang Islam seboleh mungkin. Sekiranya ada jalan melepaskannya, lepaskanlah dia. Seorang pemerintah yang tersilap mengampunkan adalah lebih baik daripada tersilap menghukum" (Riwayat Tirmizi)

Hukuman Ta'zir Sekiranya Tidak Memenuhi Syarat Hudud

Sekiranya kesemua atau salah satu syarat tidak dipenuhi, hukuman hudud akan digugurkan. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna hukuman digugurkan sama sekali daripada penuduh. Sebaliknya penuduh akan dikenakan ta'zir.

Pemerintah boleh menghukum penuduh mengikut hukuman dirasakan setimpal seperti penjara atau sebat. Dengan syarat hukuman tersebut tidak mencapai had minimum hudud bagi hukuman sama jenis.

Contoh Tuduhan

"Engkau berzina"
"Wahai penzina"
"Wahai gay"
"Engkau telah meliwat"
"Engkau telah diliwat seseorang"
"Wahai peliwat"
"Wahai orang yang diliwat"
"Wahai perempuan sundal"

Pengguguran Hukuman Tuduh Zina/Liwat

Hukuman hudud bagai kesalahan tuduh zina/liwat boleh digugurkan melalui 3 perkara:

1. Tetuduh telah disahkan melakukan kesalahan zina melalui bukti atau pengakuan oleh tertuduh sendiri. Pembuktian dilakukan apabila penuduh disertai 3 orang saksi lagi. Keterangan yang dinyatakan pula adalah jelas. Begitu juga jika tertuduh mengakui kebenaran tuduhan tersebut. Maka, hukuman hudud bagi kesalahan tuduh zina/liwat akan digugurkan. Hukuman hudud bagi terduduh pula dikenakan.

Sekiranya tidak cukup tiga orang saksi yang menyokong tuduhannya, bukti tersebut tidak diterima. Dengan ini, penuduh dan semua saksi akan dikenakan hukuman sebagai penuduh zina/liwat.

2. Pengampunan oleh pihak tertuduh sepertimana pengamunan bagi pihak keluarga mangsa dalam kes bunuh. Ini kerana hukuman ini adalah hak manusia dan hukuman ini akan gugur apabila pihak yang berhak menggugurkannya.

3. Ucapan sumpah li'an (laknat). Ini apabila penuduh adalah suami dan yang dituduh ialah isteri. Ini berdasarkan Firman Allah yang bermaksud:

"Dan orang yang menuduh isterinya berzina, sedang mereka tidak ada saksi, hanya dirinya sendiri, maka persaksian bagi seseorang yang menuduh itu hendaklah dia bersumpah dengan nama Allah, empat kali, bahawa sesungguhnya dia di kalangan orang yang benar. Dan sumpah yang kelima (hendaklah dia berkata): Bahawa laknat Allah akan menimpa dirinya jika dia di kalangan orang yang dusta." (Surah An Nur, ayat 6-7)

Syarat-syarat Saksi

Lelaki. Sekiranya terdapat empat orang saksi wanita, keterangan mereka tidak akan diterima dan mereka akan dikenakan hukuman hudud tuduh zina/liwat.

Merdeka.

Muslim. Jika yang menuduhnya kafir, tuduhan tersebut tidak boleh diterima. Malah mereka akan dikenakan hukuman hudud tuduh zina/liwat.

Baik, dalam penjelasan serba ringkas ini, ternyata proses penghakiman masalah ini menurut syariah amat memelihara kedua-dua pihak. Maruah merupakan satu hak manusia yang wajib dipelihara. Malah memelihara kedua-dua belah pihak.

Aku mahu ikuti dengan teliti nanti. Bagaimana agaknya proses mahkamah syariah ini jika kes Anwar ini diterima. Ianya mungkin salah satu faktor utama undang-undang jenayah syariah Hudud dan Qisas ini bakal terlaksana di Malaysia. Janji Allah, siapa tahu kan?

Rujukan: Fiqh Manhaji. Mazhab Syafei

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai