"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


10 Februari 2010

Roket ke Harakah?

Sekali pandang memang Harakah. Dua kali pandang macam Roket. Bagi aku berita Lim Guan Eng ni tak perlu muka depan. Memang kita wajar mempertahankan dia selama mana dia dalam lingkungan kebenaran.

Apa yang aku lihat sikap Harakah agak kepelikan bila mana menimpa pimpinan utama PAS sendiri. Lihat sahaja apa yang berlaku kepada Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man yang dibelasah cukup-cukup oleh rakan sejemaah. Apakah Harakah merasakan isu ini JK Disiplin tidak memerlukan pembelaan dan penjelasan? Apakah asas-asas hukuman yang dijatuhkan kepada dua orang figura di Selangor ini terus dijadikan batu asas kebencian dan kemarahan ahli jemaah?

Barangkali alasan yang boleh digunakan oleh Harakah boleh rujuk pimpinan terus? Agak-agak berapa ribu ahli nak terus berjumpa dengan Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man? Yang dihukum pun tidak berjumpa semasa dijatuhkan hukuman, apatah lagi mereka yang mahukan penjelasan? Sepatutnya PAS yang menjadi lidah rasmi PAS wajar mengenengahkan hal ini. Ini kerana ahli-ahli PAS yang tidak melayari internet, jadi dengan ini Harakah-lah yang menjadi rujukan utama mereka!

Bukanlah berita Lim Guan Eng menjadi masalah ini kerana atas sifat meraikan rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat, namun setelah beberapa insiden kefahaman dalam PAS menjadi membarah di kalangan ahlinya nampak seperti Harakah tidak memainkan peranan dengan sebaiknya, ini yang masalahnya. Apatah lagi ada dengar-dengar "virus-virus" telah menyerang pentadbiran Harakah. Setelah beberapa kali bertukar kulit dan bos, sebaiknya Harakah memainkan peranan yang lebih baik dalam memberi thaqafah dan ilmu kepada setiap ahlinya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai