"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


14 Mac 2006

73 Tahun PMRAM

Pertama kali ana bersama sahabat sahabiah serata Mesir berkumpul bersama menyatakan kesetian kami bersama Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM) di Muktamar Sanawi kali ke 73 di Dewan Nadi Riadhi yang selesa pada 13 dan 14 haribulan Mac. Ribuan terima kasih ana ucapkan kepada pimpinan terdahulu kerana selama setahun di tampuk pimpinan telah menjalankan tugas dengan agak baik serta memuaskan, sekalung takziah juga kepada pimpinan baru PMRAM dan HEWI yang semuanya telah menang tanpa bertanding. Juga kepada Pemangku Presiden PMRAM yang telah pun ditaklifkan sebagai jawatan penuh secara rasmi sebagai Presiden PMRAM untuk tahun ini Al Fadhil Ustaz Kharil Nizam Mat Hussein. Ana selaku ahli pra-matang mengalu-alukan perlantikan beliau sebagai Presiden PMRAM yang telah pun menjangkau usianya selama 73 tahun.

Muktamar kali ini, perjalanan yang mulanya agak hambar dengan disaluti undang-undang disiplin dan keselamatan yang ditetapkan oleh Kerajaan Mesir, hanya bergemuruh dengan tepukan dari para perwakilan dari setiap Badan Kebajikan Anak Negeri (BAKAN) dan Dewan Perwakilan Muhafazah/Daerah (DPM) serta para pemerhati yang kehadiran mereka agak kurang memberangsangkan tanpa laungan takbir yang menjadi syiar bagi para pejuang-pejuang Islam seantero dunia. Bermula dengan paluan kompang yang agak menggamatkan suasana yang dibarisi dari mahasiswa-mahasiswa Badan Kebajikan Anak-anak Johor di Mesir (BKPJM) semasa kemasukan pimpinan PMRAM dan HEWI.

Tiada banyak isu yang hangat dibahaskan dari seluruh perwakilan , hanya sekitar dari masalah-masalah serta gerak kerja yang lama dan masalah-masalah program tarbiyah dan thaqafah yang kurang mendapat sambutan dari setiap ahli, sedikit menggamatkan sedikit suasana dewan muktamar dengan emosi, gelak tawa serta "soh seh" yang lahir dari para pembahas-pembahas dari setiap perwakilan yang sering kali terganggu dengan sistem dan masalah-masalah teknikal dari speaker dan mikrofon. Masalah-masalh seperti usrah dan juga tarbiyah yang lain yang sering dibugarkan oleh para perwakilan untuk memikirkan jalan atau cara yang terbaik bagi mengatasi masalah kemalapan dari setiap ahli.

Dewan seterusnya diteruskan dengan sesi membahas minit mesyuarat Muktamar Sanawi PMRAM yang lalu yang agak dikejutkan dengan keberanian salah seorang siswi yang mencelah beberapa kali ketika Pemangku Presiden Ustaz Khairul Nizam menjawab soalan-soalan yang dilontarkan oleh para perwakilan. Dalam sesi ini ana tak banyak mengambil perhatian tetapi mengahabiskan masa dengan membaca novel maria yang baru dibeli, alhamdulillah dah separuh rupanya.. tak perasan, hehe.

Setelah minit mesyuarat yang lepas telah diluluskan maka tiba sesi untuk menyokong atau membangkang serta membahas satu-satunya usul yang dibawa ke muktamar pada kali ini, iaitu satu usul yang berbunyi "PMRAM perlu mendaftar dengan pihak Kedutaan Malaysia di Mesir". Usul ini telah menggamatkan suasana yang pro dan kontra dari setiap perwakilan. Usul ini telah disokong oleh seorang perwakilan dari kalangan ikhwah dari Badan Kebajikan Anak-anak Negeri Sembilan. Pada sesi kali ini para perwakilan dari setiap zon aktif mengambil bahagian untuk membahas serta menyokong atau membangkang usul yang telah dibawa. Respon dari kesemua perwakilan menyatakan "bangkangan" dengan usul yang dibawa serta mendesak perwakilan-perwakilan lain agar membangkang sekeras-kerasnya usul tersebut. Banyak hujjah yang dibangkitkan untuk membangkang usul tersebut, tertuma hujjah yang dibawa oleh Perwakilan Wilayah Persekutan yang menyatakan bahawa jika PMRAM berdaftar dibawah pihak Kedutaan Malaysia beliau yakin PMRAM akan melalui sekatan-sekatan serta bermacam halangan yang mendatang sedangkan PMRAM telahpun berdaftar dengan Kementerian Masyarakat Mesir sebagai persekutuan yang sah yang boleh diiktiraf oleh mana-mana pihak, dengan menyatakan rasional bahawa PMRAM tak perlu berdartar di bawah pihak kedutaan. Hujjah beliau mendapat tepukan gemuruh ahli dewan sekaligus menjawab kerisauan dan dakwaan-dakwaan yang dibangkitkan oleh perwakilan dari Negeri Sembilan tadi.

Seterusnya, kesemua perwakilan dari mahasiswa dan mahasiswi menyatakan bangkangan dengan usul yang dibawa. Bagaimanapun undian untuk usul ini tetap dijalankan dimana hanya 4 ahli dari perwakilan mahasiswa Negeri Sembilan dan 2 orang sahaja dari perwakilan mahasiswi dari Johor yang menyokong usul tersebut, dengan ini usul tersebut dengan mejoriti dibangkang oleh perwakilan-perwakilan yang hadir. Bagaimanapun usul ini tidak menggambarkan bahawa pihak PMRAM setru kepada pihak kedutaan bahkan kami menganggap pihak Kedutaan Malaysia yang dipimpin oleh TYT Dato Duta Zainal Abidin sebagai bapa kami disini. Masalah ini hanya berputar sekitar kelangsungan PMRAM sahaja, dan selama ini PMRAM bergerak dengan lancar tanpa ada sebarang sekatan dari pihak pemerintah Mesir.

Kepada pimpinan baru sekali lagi takziah atas perlantikan tadi dan diharap dapat meneruskan obor perjuangan ini dan istiqamah hingga ke hembusan nafas yang terakhir dan bukan setakat berdegar-degar di dewan muktamar sahaja!

Wallaua'lam

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai