"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


01 Mac 2006

Waheeda: Sejauh mana dia boleh bertahan..

Kali ini rasa terdetik jari ini berbicara tentang Waheeda. Siapa yang tak kenal dengan lagunya Wassini yang sering jadi siulan anak2 muda, sering diputar di corong-corong radio.

Berbekal dengan imej bertudung litup, lengkap menutup aurat, dengan sikap memelihara dirinya dari bebas bergaul atau "bertepuk-bertampar" sepertimana artis-artis wanita lain. Penampilan yang tidak "terdedah" di sana sini, seperti mana sebahagian artis baru yang tidak lari dari "dedah" dan akhirnya batang hidung entah ke mana.

Di awal-awal penglibatan Waheeda dalam industri hiburan kita, saya agak terkejut dan juga tertanya-tanya, dengan penampilan yang sedemikian sejauh mana Waheeda boleh bertahan dengan imej demikian? Dengan berbekalkan dengan pakej lengkap, wajah yang cantik, bagaimanapun dengan berimej wanita yang menutup aurat, sejauh mana dia boleh bertahan?

Lahirnya album Wassini yang bermaksud (nasihati aku) yang berkomposerkan saudara Yassin yang dahulunya salah seorang anggota kumpulan nasyid terkenal tanah air. Waheeda cuba melakukan pembaharuan atau tajdid dalam struktur wajah artis-artis Malaysia, yang sinonim dengan mendedahkan aurat, bergosip dan sebagainya. Walaupun dia sendiri tidak terlepas dari sebarang gosip liar, bagaimanapun ia tidak sehangat gosip-gosip liar hingga boleh menjatuhkanImej beliau sebagai insan seni yang menampilkan imej Islamic. Bagaikan satu anjakan paradigma yang dilakukan, pengislahan yang agak ketara dalam suasana masyarakat yang mahu lari ledakan hiburan-hiburan melampau.

Nah! Gagis ini mendapat tempat di hati pemuda-pemudi di Malaysia, bahkan sehingga ke seberang tambak Tanjung Puteri ke Pulau Temasik hinggakan ke Negara Emas Hitam asia tenggara. Lagu-lagunya seperti Wassini, Bahtera Nuh dan sebagainya, telah menunjukkan pendirian di sebalik hijab seakan-akan ada matlamat yang jelas dalam karier beliau melayarkan kapalnya di tengah-tengah lautan industri hiburan ini.

Setelah itu, wajahnya menjadi penghias muka depan majalah-majalah di pasaran. Dengan tidak mengenepikan imej-imej yang dibawa ternyata ianya membawa kesan di tengah-tengah masyarakat wanita Islam di Malaysia. Ramai wnaita yang sudah mula terikut-ikut dengan penampilan menutup auratnya, serta gaya pemaiakan tudungnya yang telah mencuit hati-hati wanita islam dengan turut sama menutup aurat, walaupun dengan "ikut-ikut" tanpa memahami tuntutan sebenar menutup aurat ia dilihat sebagai satu perkmebangan positif, ketika isu tudung hangat dibicarakan, dengan tudung inilah ia menggegar seluruh dunia. Dengan kain tudung inilah ummat Islam khususnya bangkit mempertahankan syiar yang diperlekeh oleh barat dan juga musuh-musuh Islam.

Jadi, mari kita lihat keadaan ini, walaupun paltform yang digunakan oleh Waheeda agak tidak disenangi sebahagian Ilmuan Islam, bagaimanapun kesan yang terbit dari tajdid yang dilakukan beliau amat ketara. Sikapnya yang agak mengimbangi antara hak dan batil, harus dilihat sebagai satu perkara yang positif, walaupun wasilahnya tidak memenuhi tajdid dalam jangka masa yang panjang. Ia dilihat agak sedikit memberi keuntungan kepada masyarakat Islam yang semakin parah akhir-akhir ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai