"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


26 Mac 2006

Feminis Malaysia Memualkan

Oleh Hang Jebat

Saya menyelar perbuatan feminis-feminis negara, yang sejak akhir ini makin gemar (sedar atau tidak) menghina agama sendiri. Memang mereka ini tidak akan puas-puas sehingga mereka fikir mendapat kebebasan seperti feminis barat. Tetapi mereka sendiri tidak sedar, Islamlah satu-satunya agama yang tinggal, yang masih memelihara hak-hak wanita dan keluarga secara perundangan. Sesiapa jua boleh mengadu di mahkamah, seperti yang terkandung dalam perjanjian nikah dan setiap pernikahan sah dalam negara.

Kristian di barat sendiri sudah hancur. Kini sebarang masalah keluarga di sana perlu pergi sendiri ke mahkamah sivil untuk diselesaikan dengan kos yang mahal. Ramai ibu-ibu tunggal yang kurang mampu di barat teruskan hidup mereka tanpa pembelaan. Malah hidup mereka lebih teruk dan hina diperlakukan sebagai barang seks murahan dan kerap kali bertukar pasangan.

Feminis di Malaysia tak usahlah berlagak macam juara dalam Islam. Perkara yang asas pun tak boleh buat. Memanglah jadi trend sekarang, apabila dah jadi feminis, maka tak perlulah pakai tudung dan ada yang tayang dada pula, bagi mereka itu hak mereka. Mengaku pula beriman dan bertakwa! Mereka bangga menunjukkan keengganan dan kedegilan mereka itu. Sikap mereka ini tak ada bezanya dengan pengikut Ayah Pin yang enggan pakai tudung. Tetapi mereka ini tahu pula pakai tudung bila masuk mahkamah syariah, pergi majlis agama atau bila ada ibu mereka meninggal. Memang dasar hipokrit dan tak takutkan perintah Allah swt, tapi tahu pula malu dengan orang.

An Nur dalam ayat 31 " dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami..."

Sudah jelas menunjukkan betapa perlu orang perempuan (akil baligh) memakai tudung dengan betul, sehingga menutupi dada. Bagaimana pula para feminis ini langsung tak pakai tudung? Berapa banyak pula hadis-hadis sahih membicarakan hal ini. Tapi memang dasar mereka ini keras kepala, tak malu pula nak membicarakan hal-hal agama.

Tak pernah pula saya lihat orang, tokoh dan ulama agama Islam lelaki yang mereka tuduh tidak adil dalam merangka perundangan syariah, memakai seluar pendek untuk menunjukkan kejaguhan mereka.

Inilah mentaliti feminis Malaysia, yang bukan menunjukkan kejaguhan mereka, tetapi menunjukkan kebodohan mereka walaupun ada yang bergelar profesional dan datin. Mereka ini meletakan akal mereka di kepala lutut, dan sangat memualkan saya melihatnya.

3 ulasan:

 1. Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh wahai Ibnu Ali,

  Apa halnya pula dengan Siti Nurhaliza yang sekejap pakai tudung, sekejap tidak memakai tudung, ya?

  Takkanlah guna bidalan: "Masuk kandang lembu; mengembu. Masuk kandang kambing; mengembek..."?

  PS: Saya taubat2006 (forum SHUKUR)

  BalasPadam
 2. Hmm bidalan tu mana boleh guna untuk mengamalkan ape yang telah disyariatkan dalam Islam, contohnya menutup aurat.

  Bidalan itu lebih kepada kita ingin ke tempat orang, contohnya saya ingin ke negara arab, semestinya saya perlu mengusai bahasa arab.

  Wallaualam

  BalasPadam
 3. Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh saudara Ibnu Ali,

  itulah maksud saya. originally, artis itu pergi ke mana-mana dengan tidak memakai tudung. apabila pergi ke majlis agama, memakai tudung pula. seolah-olah mempermain-mainkan syariat memakai tudung. malangnya, tidak ada sesiapa pun yang mahu menegurnya. saya ingat dahulu, sebelum Siti, ada seorang artis lain membuat perkara yang sama tetapi sekeras-kerasnya dia ditegur. jadi, di mana keadilan? adakah kerana namanya gah dan tersohor maka tiada siapa yang mahu memperbetulkan? atau sebenarnya ramai ustaz-ustaz yang juga sememangnya tergila-gilakan Siti?

  bukan masalah dia bertudung atau tidak @ ke mana dia pergi yang saya persoalkan. itu urusannya dengan Tuhannya tetapi mengapa tidak berlaku adil?

  maaf ya... saya bukannya mahu berselisih dengan saudara tetapi asalnya niat saya mahu bereaksi terhadap apa yang saudara tuliskan. semoga bersemangat lagi saudara menulis blog saudara yang bagus ini...

  Wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...

  BalasPadam

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai