"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


01 Mac 2006

Jimat subsidi RM4.4b

Jimat subsidi RM4.4b

KUALA LUMPUR: Kerajaan dapat berjimat RM4.4 bilion tahun ini dalam bentuk subsidi berikutan kenaikan harga runcit petroleum sebanyak 30 sen mulai semalam dan wang itu akan digunakan untuk faedah rakyat, kata Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Perdana Menteri berkata, jumlah subsidi yang dapat dijimatkan itu akan dibelanjakan untuk pelaksanaan projek pembangunan, khususnya sistem pengangkutan awam bagi keselesaan rakyat serta membantu meningkatkan ekonomi negara.

?Rakyat diharap membuat pengorbanan dengan membayar 30 sen lebih. Tapi akan dipulangkan balik kepada rakyat untuk projek pembangunan yang memerlukan kos besar seperti pengangkutan awam yang pada hari ini tak memuaskan hati... terpaksa rakyat beli kereta,? katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas mendengar taklimat Lembaga Pengarah Bank Negara Malaysia di sini, semalam. Turut hadir, Menteri Kewangan Kedua, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop dan Gabenor Bank Negara, Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz.

Malam kelmarin, Pejabat Perdana Menteri mengumumkan harga runcit petrol, diesel dan gas petroleum cecair (LPG) masing-masing naik 30 sen seliter dan sekilogram untuk menangani impak kenaikan harga minyak mentah di pasaran dunia serta membendung pertambahan subsidi yang perlu ditanggung kerajaan.

Sambil menyatakan kadar kenaikan itu berpatutan dan masih rendah berbanding harga di negara Asean kecuali Brunei, Abdullah mengakui tiada sesiapa yang akan seronok apabila harga minyak naik.

Bagaimanapun, katanya, rakyat perlu memahami perkara itu dan kerajaan juga bukan menarik balik langsung subsidi yang diberi.

Lagi pun, katanya, kebanyakan rakyat yang berkereta kecil dan menggunakan motosikal sebenarnya tidak dapat banyak subsidi, sebaliknya ia lebih menguntungkan mereka yang mempunyai banyak kereta dan kenderaan mewah.

?Kalau kita ambil kira rakyat berpendapatan yang ada kereta satu, kereta kecil dan motosikal, mereka sebenarnya tidak dapat subsidi setimpal,? katanya sambil mengulangi jaminan harga minyak itu tidak akan dinaikkan lagi tahun ini.

Ditanya mengapa harga minyak dinaikkan ketika harga minyak dunia stabil, Abdullah berkata, harga minyak dunia stabil pada harga yang tinggi.

Mengenai keputusan kerajaan menaikkan terus sehingga 30 sen, beliau menjelaskan:

?Naik sedikit demi sedikit lagi susah... bila kita naik sikit, harga akan naik... tak pa ini sekali.?

Perdana Menteri mengakui harga barangan mungkin naik sedikit ekoran peningkatan harga minyak, tetapi pemantauan akan ditingkatkan bagi memastikan kenaikan itu tidak terlalu tinggi dan menyusahkan rakyat.

Beliau juga menasihatkan rakyat supaya berjimat dalam perbelanjaan seperti berkongsi kereta.

Mengenai kadar faedah ekoran kenaikan harga minyak, Perdana Menteri berkata, beliau menyerahkan kepada Bank Negara untuk menentukannya tetapi kadar itu akan dikawal pada tahap yang dapat diuruskan dengan baik dan tidak membebankan.

Perdana Menteri juga berkata, mungkin ada pihak menganggap kenaikan harga minyak tidak perlu kerana Petronas memperoleh banyak pendapatan, tetapi pendapatan tinggi itu digunakan Petronas untuk projek pembangunan dan pelaburannya serta membayar cukai.
--------------------------------------------------------
Ibnu Ali: Apo nak dikato? pandai2lah korang menilai.. "nak wate and see?"

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai