"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


04 Mac 2006

Ubah gaya hidup? Siapa?

Senario 1 :

Ubah gaya hidup -- TPM saran rakyat belanja berhemah, tidak membazir

KUALA LUMPUR 1 Mac - Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan, rakyat perlu membuat perubahan kepada gaya hidup berikutan kenaikan harga runcit minyak sebanyak 30 sen seliter bermula semalam. Timbalan Perdana Menteri berkata, rakyat perlu berbelanja secara berhemah, berjimat cermat, tidak membazir serta mengutamakan perbelanjaan penting. ``Mengurangkan pembaziran juga selaras dengan tuntutan Islam dan rakyat juga perlu memikirkan alternatif seperti menggunakan pengangkutan awam untuk ke tempat kerja,'' katanya.

Senario 2 :

Kos Ubahsuai Kediaman Rasmi PM Berjumlah RM15.81 Juta

KUALA LUMPUR, 21 Nov (Bernama) -- Kos pengubahsuaian kediaman rasmi Perdana Menteri di Putrajaya yang dilaksanakan tahun ini berjumlah RM15.81 juta, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz. Beliau berkata kerja pengubahsuaian itu meliputi kerja membaik pulih dan menaik taraf sistem penyaman udara, pendawaian elektrik, lanskap serta pengubahsuaian dalaman termasuk ruang dapur dan bayaran juruperunding. "Kerja pengubahsuaian telah pun siap sepenuhnya dan Perdana Menteri telah pun berpindah ke kediaman rasmi beliau," katanya dalam jawapan bertulis kepada Teresa Kok (DAP-Seputeh) mengenai kos pembinaan, pengubahsuaian dan pengurusan tahunan kediaman rasmi Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri pada persidangan Dewan Rakyat di sini Isnin. Mohamed Nazri berkata kos penyelenggaraan bulanan yang melibatkan keseluruhan kompleks kediaman Perdana Menteri termasuk blok rumah persendirian beliau hanya berjumlah RM2.9 juta setahun iaitu dengan purata RM242,991.50 sebulan.

Beliau berkata kos asal pembinaan kediaman rasmi Perdana Menteri dengan merujuk khusus kepada blok rumah persendirian di mana Perdana Menteri dan keluarga tinggal berjumlah RM24.17 juta. Mohamed Nazri berkata kos asal kontrak pembinaan kediaman rasmi Timbalan Perdana Menteri dengan merujuk kepada blok rumah persendirian di mana Timbalan Perdana Menteri dan keluarga tinggal berjumlah RM13.51 juta. Beliau berkata kos penyelenggaraan tahunan kompleks kediaman rasmi Timbalan Perdana Menteri berjumlah RM1.46 juta setahun iaitu dengan purata RM122,267 sebulan. Setakat ini, kos pengubahsuaian kompleks kediaman Timbalan Perdana Menteri bagi tahun ini belum diputuskan lagi kerana masih di peringkat kajian dan perancangan Jabatan Kerja Raya, katanya.

Senario 3:

BANTAH ...para penduduk setinggan di Kampung Fajar Hulu Kelang melahirkan rasa tidak puashati terhadap Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) atas tindakan untuk merobohkan rumah-rumah setinggan di situ pagi tadi (17 Januari 2005). Meskipun pada asalnya MPAJ dikatakan hendak merobohkan semua rumah setinggan di penempatan setinggan tertua di Selangor itu, tetapi akhirnya dengan ada campur tangan polis hanya rumah yang telah dikosongkan sahaja dirobohkan

HIDUP DALAM KETAKUTAN.. Mangsa keganasan Kerajaan Negeri Selangor Puan Norida Misuari, bersama anaknya Rohaida Bte Nanni, 1 tahun 3 bulan, mengenang nasib keluarga setelah rumahnya dirobohkan oleh Majlis Perbandaran Klang pada 22 Disember lalu di Tanjung Harapan, Klang.

DULU KEHILANGAN IBU TEMPAT MENGADU, KINI KEHILANGAN RUMAH TEMPAT BERTEDUH.... Itulah nasib malang yang menimpa anak yatim Nurliyana Basuk, 12 yang kehilangan ibu 6 tahun lalu dan kini rumahnya dirobohkan oleh MPAJ semalam ( 13 Februari ). Dia terpaksa menjemur buku-buku sekolahnya yang basah setelah ditimpa hujan ribut di atas runtuhan rumah keluarganya di AU3 Keramat tengahari tadi.

MPAJ roboh rumah, lima anak yatim hilang tempat berteduh.

KUALA LUMPUR, 15 Feb (Hrkh) - Lima anak yatim hilang tempat berteduh setelah semalam Majlis Ampang Jaya (MPAJ) didakwa bertindak meroboh rumah peninggalan ibu mereka di Kampung Pinggiran Sungai, AU3 Keramat. "Kami tak tahu nak tinggal dimana, malah tiada pampasan diberi meskipun rumah kami diroboh," kata salah seorang anak yatim terbabit, Sulaiman Masro, 16 yang bekerja sebagai pembantu di kedai mebaikpulih kereta. Sulaiman yang kelihatan sedih dan masih trauma melahirkan rasa kecewanya atas tindakan tidak berperikemanusiaan pihak berkuasa tempatan. Beliau berkata demikian ketika ditemui di tapak rumah yang diroboh di Kampung Pinggiarn Sungai AU3 Keramat pagi tadi. Apa yang mereka perlu ialah sedikit keprihatinan daripada MPAJ dan ADUN Hulu Kelang tetapi ini semua bukan agenda pentadbir. Akhirnya rumah mereka telah dirobohkan dengan rakus oleh MPAJ pada pukul 3 petang tadi.

Dengan linangan air mata dan jerit ketakutan anak-anak kecil, MPAJ bertegas menolak sebarang rayuan terakhir mereka. Mereka masih belum sempat memindah keluar barangan rumah apabila jentolak MPAJ mula bekerja. Tanpa tempat yang nak dituju, ditambah dengan hujan yang turun dengan lebat, basahlah tubuh badan dan barangan rumah mereka. Sewaktu kami melawat, memang benar mereka tiada tempat untuk bermalam sehingga ada diantara anak yang terpaksa tidur berbumbungkan langit. Ayah dan ibu mereka sibuk mencari barang-barang yang mungkin tertinggal dalam timbunan robohan rumah mereka. Beginilah nasib rakyat dibawah MPAJ. Mana tolak ansur, Mana peri kemanusian. -- BERNAMA
___________________________________________________
Ibnu Ali: Sapa yang agaknya kena Ubah Gaya Hidup? Selama mana rakyat hendak diperbodohkan dalam hal ni? Begitu juga dengan gagasan Islam HadHari!! saya melihat ianya satu tempelan sahaja, tiada sebarang komitmen yang agak telus, melihat kepada 10 prinsipnya memang tiada bertentangan dengan Islam, bagaimanapun pelaksaannya dilihat cacamarba.

Kebobrokan pelaksanaan idea seperti ini bakal memberi kesan yang tidak diharapkan. Islam Hadhari mahu dilaksanakan tapi kilang2 arak, disko2 semakin banyak diluluskan. Kilang Carlsberg di Malaysia merupakan yang terbesar di asia tenggara. Malu nak menobatkan sebagai Negara Islam. Kalau nak senaraikan projek2 mungkar kerajaan memang malas nak senaraikan. Hmm tepuk dada tanya iman.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai