"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


10 September 2006

Aku Tahu...

Aku tahu aku bukan Insan yang sempurna, apatah lagi insan yang boleh membuatkan semua hati merasa senang dengan kehadiran aku. Aku tahu sejak hampir setahun aku berada di bumi anbia ini, aku dapat merasakan nilai ukhuwwah yang pernah aku bina bersama sahabat-sahabat. Aku juga tahu kadang-kadang aku membuatkan sahabat-sahabat merasa kurang senang dengan tindakan-tindakan aku. Aku juga sering tertanya-tanya adakah tindakan-tindakan aku selama ini meyakitkan hati-hati? Bagaimanapun aku tahu kenapa sahabat-sahabat merasa demikian setelah kenal aku ini siapa. Sememangnya aku tahu hidup dalam jamaah ini banyak dugaannya. Tapi aku tak tahu hati-hati sahabat bagaimana... Juga aku tahu...jika aku tidak bertindak mungkin sahabat rasa senang. Aku adalah aku yang tahu bahawa aku tak mampu untuk membuat sebarang keputusan terbaik bagi memenangi hati sahabat-sahabat... Aku juga tahu bahawa hati aku sepatutnya boleh menahan luka demi tidak mecalarkan hati sahabat-sahabat... Kerana aku tahu, aku bukan insan yang "boleh", malah sahabat-sahabat juga tahu bahawa aku begitu.
Sesungguhnya aku juga tahu bahawa aku perlu diam dalam ketika aku perlu diam...
Juga tak perlu bertindak walaupun aku perlu bertindak...
Jika ini yang sahabat-sahabat mahukan dari diri ini yang hanya insan yang kurang tahu...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai