"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


31 Julai 2010

Sofiyyatul 'ulya Memerlukan Sumbangan Anda

"Perumpamaan bagi orang yang menginfakan hartanya dijalan allah seperti sebutir biji benih yang menumbuhkan tujuh tangkai ,pada setiap tangkai ada seratus biji allah melipatgandakan bagi sesiapa yang dia kehendaki,dan allah maha luas lagi maha mengetahui”
(Surah Al Baqarah 261)

Saudara saudari yang dirahmati oleh Allah SWT. Dengan ini kami ingin memberitahu bahawa pada 16 julai 2010 menjelang subuh lebih kurang jam 5:00 pagi, telah lahir seorang bayi perempuan di Hospital Tibah Tanta Mesir. Bayi yang selamat dilahirkan walau tidak cukup bulan itu (7 bulan), terpaksa ditahan di wad dan dimasukkan dalam inkubator. Pada jam 8.00malam bapa bayi tersebut telah dipanggil oleh pihak hospital dengan Kadar yang segera. Setelah tiba dihospital bapa bayi tersebut diberi penerangan oleh doktor yang bertugas mengenai keadaan kesihatan bayinya. Antara lain bayi yang baru dilahirkan mengalami beberapa masalah seperti:


1. Saluran pernafasan dan saluran makan bercantum.
2. Tidak ada Saluran najis

Oleh kerana masalah diatas, bayi tersebut terpaksa menjalani pembedahan dengan segera untuk mengatasi perut kembung akibat tidak ada saluran najis untuk angin keluar. Semasa menerima berita keadaan tersebut, selaku wakil Unit Kebajikan dan Kemanusiaan Dewan Perwakilan Mahasiswa Tanta , saya telah bergegas kehospital tersebut untuk sama-sama memberi sokongan dan bantuan kepada pihak keluarga bayi tersebut.

Antara halangan semasa yang kami hadapi adalah kos pembedahan yang diterangkan oleh pihak hospital dan Doktor di Hospital Swasta Tibah itu. Kami bersependapat untuk sama-sama ke Hospital University Tanta untuk berbincang jika rawatan itu boleh dijalankan di situ. Namun sekali lagi kami bertemu cabaran dimana kami diberitahu oleh pihak Hospital University Tanta bahawa semua alat bantuan pernafasan pembedahan telah digunakan oleh pesakit. 

Dengan bantuan Dr. Syafiq pelajar perubatan tahun lima Universiti Tanta, beliau telah menelefon Doktor di Hospital Tibah untuk memberitahu keadaan di Hospital University Tanta. Doktor itu kemudian dengan baik hati telah memberi nombor telefon Pakar Bedah kanak-kanak Hospital Universiti Tanta. Alhamdulillah, dengan berkat nya, setelah berbincang dengan Doktor tersebut beliau sanggup merawat bayi tersebut di Hospital Tibah tempat bayi tadi dilahirkan. 

Dengan selesai nya keadaan ini, kami kembali ke Hospital Tibah untuk berjumpa Doktor Pakar itu. Setelah sampai, Doktor Pakar itu telah menerangkan pada kami bahawa beliau akan memulakan semua pembedahan yang diperlukan untuk menebuk lubang diperut bayi untuk mengeluarkan angin dan membuat saluran najis diperut dengan kadar segera. Dimana, 24 jam kemudian, beliau akan akan merawat saluran pernafasan dan saluran makanan bayi.

Tepat jam 12.15 malam tersebut juga, bayi telah mula menjalani rawatan. Alhamdulillah sejam kemudian bayi tersebut telah selamat menjalani rawatan.

Pada hari kedua; iaitu pada 17 julai 2010 bayi menjalani satu lagi rawatan iaitu mamisahkan saluran makanan dan saluran pernafasannya. Allhamdulillah bayi kini selamat dan stabil. Walaubagaimanpun, bayi tersebut masih dalam penjagaan di Wad Jagaan Rapi di Hospital Tibah.

Kami juga ingin memberitahu bahawa Ibu kepada bayi tersebut stabil dan dibenarkan oleh doktor pulang selepas beberapa jam melahirkan.

Dengan ini kami ingin memberitahu bahawa kos rawatan sehari hampir LE250 dimana jumlah semua kos rawatan dijangka adalah sejumlah LE10,000 (RM5,500).

Saya selaku wakil kepada Unit Kebajikan Dan Kemanusiaan, menghulurkan tangan kepada semua memohon agar saudara dan saudari dapat bersama-sama meringankan beban yang ditanggung oleh ibubapa bayi. 

Asal: Terengganu 
Pengajian: Tahun Akhir, Kuliah Usuluddin Jurusan Tafsir, University Al Azhar Cawangan Tanta Mesir. Telefon: +20116534573 

Ibu: Siti Anisah Binti Haji Ahmad
Pengajian: Tahun 3, Kuliah Bahasa Arab, Universiti Al Azhar Cawangan Mansurah Mesir.

Semua sumbangan bolehlah dihulurkan melalui akaun tersebut:

Pemegang Akaun : Md Amin Zainal Abidin (kad pengenalan 850325-06-5365)
No Akaun : 062025879025
Bank : HSBC
No Tel : +20142252484
emel : maza_blada@yahoo.com.my

Hanya Allah SWT yang dapat membalas segala bentuk bantuan yang di hulurkan oleh semua. Sekian bagi pihak Unit Kebajikan dan Kemanusiaan Dewan Perwakilan Mahasiswa Tanta Mesir. 

30 Julai 2010

Doktor itu memusuhi penyakit atau pesakit?

Pertemuan dengan Ustaz Nasruddin Hassan Tantawi memberikan sedikit sebanyak ilmu dari pengalaman dia berjuang. Apatah sebagai tokoh pemuda Islam di Malaysia. Beliau sekarang yang memimpin Pemuda PAS Malaysia tidak nampak sedikit pun seperti mahu putus asa berjuang.

Kesempatan kehadiran beliau ke Mesir, aku dan Gerakan Suara Rakyat mengambil kesempatan untuk mengadakan program bersamanya. Kebetulan kehadiran beliau bersama rombongan pemuda lain termasuk Ustaz Yusni Mat Piah, Ketua Pemuda Pulau Pinang.

Isu yang mesti menjadi persoalan ialah semestinya perpaduan UMNO-PAS yang sering dimainkan oleh media. Namun ada ungkapan yang aku kira baik yang dilontarkan oleh Ustaz Din iaitu "Doktor itu memusuhi penyakit bukan pesakit". Aku kira, dah lama aku tidak mendengar ungkapan, kiasan-kiasan begini, menarik sekali!.

Ya, sebagai seorang doktor yang setiap hari menerima kunjungan pesakit yang mahu mendapatkan rawatan semestinya berusaha merawat penyakit yang dihadapi pesakit tersebut! Bukanlah pesakit itu sendiri. Jika luka, akan dijahit, dibalut dan diberikan ubat yang sesuai kepada pesakit tersebut. "Eh pakcik ni busuklah! Kaki pakcik dah jahanam ni! pakcik baliklah!" bukan begini cara seorang doktor, malah seteruk mana penyakit seorang pesakit itu dia semestinya berusaha untuk merawatnya.

Begitulah, peranan yang perlu dimainkan bagi seorang pendakwah! Bagi yang menyertai Parti Islam SeMalaysia PAS semeetinya mereka faham, bahawa PAS merupakan gerakan dakwah, tarbiah dan politik! Iannya memainkan peranan sebagai doktor yang merawat pesakit tadi, iaitu merawat penyakit umat Islam sekarang. Bahkan lebih besar dari itu membawa kebaikan Islam untuk semua umat, tidak kita muslim atau non-muslim!



Tapi pada aku, UMNO ini nampaknya seumpama pesakit yang sudah nazak, bukan lagi pesakit yang mahukan rawatan. Bahkan 'doktor' pun sudah tidak boleh buat apa-apa, hanya menyerahkan kepada keluarga untuk menunggu saat-saat kematian. Sebelum sampai masa itu mati, baik kita ingatkan "UMNO" agar cepat bertaubat dan jangan lupa mengucap! 

25 Julai 2010

Tersekat

Sebenarnya entah kesekian kali berapa aku mengadap muka PC ni. Juga dah berapa kali juga aku menekan butang New Post ni, namun ini tiada juga apa yang terlintas di kepala untuk dikeluarkan di sini. Entah apa masalahnya, aku sendiri tidak tahu.

Banyak perkara seminggu dua ini yang berlaku, dan aku sememangnya mahu memberi ulasan mahupun pandangan. Juga dengan masalah-masalah ilmiah yang aku nak titipkan di sini, tapi bila siap semuanya depan mata, dan hanya mahu menyusun jari menaip, ianya tidak berjaya. Hanya memerhati sahaja.

Mungkin ini yang dinamakan writer block. Tapi tak tahulah sesuai tak aku ni dinamakan sebagai penulis. Hehe.

Puas aku membaca dan meninjau, namun ianya tetap tidak hadir. Keadaan seperti ini sangat-sangat tidak diinginkan oleh calon-calon peperiksaan. Aku antara mungkin yang "ter-block" ketika menduduki peperiksaan. Entah berapa ribu selawat yang aku zikirkan supaya ingat kembali fakta-fakta bagi menjawab soalan.

Mungkin juga ini penangan FaceBook, manakan tidak perbincangan yang banyak hala ini sangat menarik. Apatah lagi sekitar perbincangan yang sangat diminati. Ada sahaja hujjah aku yang disampaikan, seperti aku sahaja yang hebat!

Mungkin juga sebulan dua ni penuh dengan program yang perlu disertai. Malah ada program yang perlu aku seliakan. Tak kurang juga program yang terpaksa aku dibatalkan atas sebab-sebab tertentu. Jadi, hal-hal yang mengusutkan kepala ini mungkin memberi kesan buruk hingga tidak ter-update.

Bukan susah pun nak update blog seperti blogger lain, copy and paste adalah cara yang amat mudah untuk kita tidak menghampakan pengunjung blog. Bahkan blog-blog seperti ini banyak sekali, malah disukai.

Akhirnya aku berjaya menulis...

05 Julai 2010

Telefon mula berdering


Telefon bimbit mula berdering. Sejak tamat peperiksaan 28 Jun 2010 lalu, nampaknya hanset aku mula menerima panggilan dan juga beberapa mesej penting. Selama hampir dua bulan ia sunyi dari menerima panggilan mahupun mesej yang penting.

Tapi, aku menjadi serba salah. Kerana deringan dan mesej tersebut membuatkan aku bertanyakan diri sendiri. Sudah bersediakah aku? Ini semua tidak lain tidak bukan kerja-kerja yang terhenti sebelum peperiksaan sebelum ini mula berteriak kepadaku untuk diselesaikan. Bahkan ada kerja-kerja baru yang mungkin memerlukan keringat dan idea ini.

Bagi mereka yang hanya di Mesir duduk dalam kelompok kecil, di luar sana, tanpa menghiraukan hiruk pikuk kebersamaan dalam jemaah dia tidak merasakannya. Bahkan mungkin kehidupan mereka sama sahaja selepas melepasi kepompong peperiksaan. 

Bagi mereka yang berjawatan dalam persatuan. Sememangnya peperiksaan bagaikan waktu istirehat panjang. Cuti bagi mereka selepas imtihan bukan cuti dalam erti sebenar, tetapi mereka mula "punch card" untuk memulakan tugas yang dipertanggungjawabkan kepada mereka. Syabas bagi mereka yang mempunyai tugas-tugas seperti ini. Ini kerana kehidupan mereka penuh makna di sisi mereka yang di bawah dan alangkah baik ianya juga bermakna di sisi Allah SWT.

Namun, ada juga yang sedang menghitung hari. Menghitung hari untuk pulang ke tanah air. Bahkan tiada sudah fikiran mereka di Mesir, hanya tubuh sahaja di sini. Malah ada yang sudah pulang pun ke Malaysia. Terutama sahabat-sahabat yang rapat, tidak ketahuan pun aku yang mereka telah pulang atau akan pulang. Yang ni nak kena nih!!!

Khusus kepada Badan Pengurus PMRAM dan AJKT BKPJM serta AJKT Cawangan PMRAM yang lain, semoga anda sentiasa di bawah lindungan rahmat, diberi pentunjuk untuk melaksanakan tugas.

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai