"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


25 Julai 2010

Tersekat

Sebenarnya entah kesekian kali berapa aku mengadap muka PC ni. Juga dah berapa kali juga aku menekan butang New Post ni, namun ini tiada juga apa yang terlintas di kepala untuk dikeluarkan di sini. Entah apa masalahnya, aku sendiri tidak tahu.

Banyak perkara seminggu dua ini yang berlaku, dan aku sememangnya mahu memberi ulasan mahupun pandangan. Juga dengan masalah-masalah ilmiah yang aku nak titipkan di sini, tapi bila siap semuanya depan mata, dan hanya mahu menyusun jari menaip, ianya tidak berjaya. Hanya memerhati sahaja.

Mungkin ini yang dinamakan writer block. Tapi tak tahulah sesuai tak aku ni dinamakan sebagai penulis. Hehe.

Puas aku membaca dan meninjau, namun ianya tetap tidak hadir. Keadaan seperti ini sangat-sangat tidak diinginkan oleh calon-calon peperiksaan. Aku antara mungkin yang "ter-block" ketika menduduki peperiksaan. Entah berapa ribu selawat yang aku zikirkan supaya ingat kembali fakta-fakta bagi menjawab soalan.

Mungkin juga ini penangan FaceBook, manakan tidak perbincangan yang banyak hala ini sangat menarik. Apatah lagi sekitar perbincangan yang sangat diminati. Ada sahaja hujjah aku yang disampaikan, seperti aku sahaja yang hebat!

Mungkin juga sebulan dua ni penuh dengan program yang perlu disertai. Malah ada program yang perlu aku seliakan. Tak kurang juga program yang terpaksa aku dibatalkan atas sebab-sebab tertentu. Jadi, hal-hal yang mengusutkan kepala ini mungkin memberi kesan buruk hingga tidak ter-update.

Bukan susah pun nak update blog seperti blogger lain, copy and paste adalah cara yang amat mudah untuk kita tidak menghampakan pengunjung blog. Bahkan blog-blog seperti ini banyak sekali, malah disukai.

Akhirnya aku berjaya menulis...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai