"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


30 Julai 2010

Doktor itu memusuhi penyakit atau pesakit?

Pertemuan dengan Ustaz Nasruddin Hassan Tantawi memberikan sedikit sebanyak ilmu dari pengalaman dia berjuang. Apatah sebagai tokoh pemuda Islam di Malaysia. Beliau sekarang yang memimpin Pemuda PAS Malaysia tidak nampak sedikit pun seperti mahu putus asa berjuang.

Kesempatan kehadiran beliau ke Mesir, aku dan Gerakan Suara Rakyat mengambil kesempatan untuk mengadakan program bersamanya. Kebetulan kehadiran beliau bersama rombongan pemuda lain termasuk Ustaz Yusni Mat Piah, Ketua Pemuda Pulau Pinang.

Isu yang mesti menjadi persoalan ialah semestinya perpaduan UMNO-PAS yang sering dimainkan oleh media. Namun ada ungkapan yang aku kira baik yang dilontarkan oleh Ustaz Din iaitu "Doktor itu memusuhi penyakit bukan pesakit". Aku kira, dah lama aku tidak mendengar ungkapan, kiasan-kiasan begini, menarik sekali!.

Ya, sebagai seorang doktor yang setiap hari menerima kunjungan pesakit yang mahu mendapatkan rawatan semestinya berusaha merawat penyakit yang dihadapi pesakit tersebut! Bukanlah pesakit itu sendiri. Jika luka, akan dijahit, dibalut dan diberikan ubat yang sesuai kepada pesakit tersebut. "Eh pakcik ni busuklah! Kaki pakcik dah jahanam ni! pakcik baliklah!" bukan begini cara seorang doktor, malah seteruk mana penyakit seorang pesakit itu dia semestinya berusaha untuk merawatnya.

Begitulah, peranan yang perlu dimainkan bagi seorang pendakwah! Bagi yang menyertai Parti Islam SeMalaysia PAS semeetinya mereka faham, bahawa PAS merupakan gerakan dakwah, tarbiah dan politik! Iannya memainkan peranan sebagai doktor yang merawat pesakit tadi, iaitu merawat penyakit umat Islam sekarang. Bahkan lebih besar dari itu membawa kebaikan Islam untuk semua umat, tidak kita muslim atau non-muslim!Tapi pada aku, UMNO ini nampaknya seumpama pesakit yang sudah nazak, bukan lagi pesakit yang mahukan rawatan. Bahkan 'doktor' pun sudah tidak boleh buat apa-apa, hanya menyerahkan kepada keluarga untuk menunggu saat-saat kematian. Sebelum sampai masa itu mati, baik kita ingatkan "UMNO" agar cepat bertaubat dan jangan lupa mengucap! 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai