"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


10 November 2006

Jambatan Sudah Roboh?

"Jambatan sudah roboh, sudah roboh, sudah roboh hari ini" Korang mesti pernah perasan lirik ni kan? Dulu masa korang kecik-kecik, yang pompuannya belum kenal apa itu uzur, yang lelaki selalu tersepit dek zip seluar. hehe. Ianya sebenarnya dari lirik lagu London Bridge, seingat aku mcmnilah lebih kurang. "london bridge is falling down, falling down", yang lebih2nya pandai korangla sambung. Aku pun tak ingat.

Nak cerita pasal jambatan ini, mcm2 kita boleh cerita. Kalau korang mesti boleh cerita mcm2 kisah tentang jambatan ni. Tak kiralah, samada kisahnya berlaku pada diri korang ataupun pada orang lain.

Selalunya jambatan ni, orang kita melayu islam mengaitkannya dengan ikatan. Jika ada jambatan senang nak berhubung, dari kampung ulu ke kampung seberang. Jambatan juga selalunya dikaitkan dengan gotong-royong. Ianya dibina dengan "kederat" orang-orang kampung. Suka sangat bila jambatan dah siap. Bila dah siap, masing na lalu kat jambatan tu. Yang kaki ngail pun ambil kesempatan nak ngail kat situ. Yang kaki ngurat anak dara orang pun amik kesempatan ngurat anak dara orang kat situ.

Itu mungkin zaman dulu. Zaman belum kenal apa tu internet, apa itu laptop. Zaman ke zaman berlalu, hingga ke zaman kita sekarang. Segalanya dihujung jari. Segala urusan banyak di depan skrin. Jumpa kawan pun dalam skrin. Senang mudah, jambatan penghubung terbina di depan skrin.

Pastu, orang dah mula pandai. Otak dah mula pusing, kononnya fikir macam2. Macamna nak bangunkan kemajuan? Camna nak bina infra sana sini. Biar rakyat senang. Mulalah rancak pembangunan jambatan lerentasi pulau ke pulau. Melintasi sungai.
Time tu ada yang otak mula nak mereng dah. "manna adda mahal? itu jambatan 40juta juga, rakyat juga kasi senang". Retak menanti belah. Tunggu runtuh juga.. sepatutnya 30juta tapi dah seluk bawah meja naik 40uta. Itu satu jambatan kena 10, 20, 200, 400 buah??? Jadi tahi rasuahla jadinya.

Sampaila Che Det ngan Pak Lah. Mula laaaa. Tang sini tak kena, tang sana tak kena. Pimai Pi mai tang tu juga. Dua2 makan duit kita juga. Apasal depa kelahi? Pasal jambatan juga. Dua keris UMNO yang ada kat lambang dia tu, masing-masing dah hunus, sapa yang kena tikam nanti tak tau la aku. Kita bina jambatan nak erat hubungan, jambatan sebagai penghubung. Tapi jambatan sekarang dah lain. Dia ada market dia tersendiri pada mata2 zaman laaa. Che Det kata Pak Lah camni, Pak kata Che Det camtu. Pastu ramailah yang buat taklikan. Mulalaaaa. Tang ni, orang melayu memang suka. Tang ni memang orang melayu amik bahagian. Memang tak lepaskan peluang.

Haiii..jambatan. Aku tak tau laa, pasaipa depa berkelahi tentang ko. Padahal nak bina jambatan ni, senang nak berhubung, bukan kelahi. Tapi la ni, depa tengok,nilai ko bukan setakat itu. Mungkin melayu sekarang tak macam melayu dulu. Gotong-royong buat jambatan. Sekarang ini untong-motong buat jambatan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai