"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


30 Ogos 2007

Malaysiaku Gemilang?

Adakalanya aku berfikir sejenak, adakah 50 tahun Malaysia mencapai kemerdekaan sudah layak dengan gelaran atau istilah "Malaysiaku Gemilang"? Bagaimanapun terpulang kepada individu menilainya dalam hal ini. Samada istilah yang digunakan ini hanya sekadar istilah kerana tak tahu dah nak letak apa kah istilah yang sesuai setelah mencapai 50 tahun merdeka ataupun di zaman pemerintahan Pak Lah ini kaya dengan istilah-istilah. Almaklumlah, beliau merupakan graduan agama dan berlatar belakangkan keluarga agamawan. Mungkin atas sebab tersebut banyaknya istilah-istilah yang digunakan oleh zaman Pak Lah. Hasil daripada tersebut, diawal kenaikan beliau sebagai PM, Islam Hadhari adalah satu istilah yang hangat diperdebatkan. Bukan setakat lughawiyun yang memperdebatkan istilah berikut hatta orang awam atau bukan profesional agama pun sama naik untuk bercakap hal tersebut.

Dalam kita juga bersyukur dengan kemerdekaan negara kita selama 50 tahun ini. Kita hanya melihat dan selalu terngingau dengan pencapaian Malaysia. Samada ekonomi, hubungan antarabangsa dan sebagainya. Namun sering kita terlupa selama 50 tahun ini juga, kemana sebenarnya kita dibawa. Di awal-awal kesultanan melayu dahulu rakyat mulai nampak, mengapa raja mereka memeluk agama Islam dan mempunyai satu matlamat jelas kemana mereka dibawa dengan Islam yang dianuti. Di mana satu ketika dahulu tanah melayu ini pernah mandaulatkan undang-undang Islam sebagai undang-undang utama negara. Tak kira dalam segala hal, Islam menjadi rujukan utama pemerintahan. Islamnya tanah melayu bermula dari seorang raja. Perubahan juga bermula dari pemerintahan baginda.

Namun setelah ummat Islam melayu dijajah dengan pelbagai penjajah dan rupa bentuk penjajahan. Islam sudah mula dicorakkan semula. Islam yang dibentuk semula ialah Islam yang hanya pada kes-kes atau ruangan-ruangan tertentu. Nampak seperti Islam juga mendapat tempat setelah ianya diletak di bawah penguasaan raja-raja melayu. Tetapi hakikatnya tidak seperti yang disangka. Ramai dikalangan kita sudah mula nampak helah penjajah dalam hal-hal ini. Namun memang betul, benggali putih bukanlah sekejap menjajah, mentaliti sebahagian ummat melayu tidak seperti awal kebangkitan dahulu. Kemerdekaan menjadi agenda utama, tidak kiralah apa syarat, apa yang dikenakan oleh pihak inggeris oleh kita tidak penting, yang penting merdeka.

Banyak perkara-perkara yang kita tidak ketahui, apakah begitu mudah kita dimerdekakan. Banyak perkara-perkara yang tersirat yang kita tidak ketahui. Yang tersurat tidak perlulah kita ceritakan di sini. Namun rupanya setelah 50 tahun mencapai kemerdekaan seperti kita ketahui sekarang apakah perkara tersirat yang kita tidak ketahui. Mungkin bagi sesiapa yang perasan dan mengambil penting tentang hal ehwal negara kitam dia akan perasan. Tapi jika dia hanya orang yang seperti sifatnya "adanya ia seperti tiada" dia tidak akan perasan.

Hmmm... Malaysiaku Gemilang....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai