"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


13 November 2007

Tahniah Peserta 100K BERSIH


10 November 2007 yang lalu telah mecatatkan sebuah lagi sejarah politik tanahair. BERSIH adalah satu jawatankuasa gabungan parti-parti politik dan beberapa buah NGO telah mengadakan perhimpunan raksasa demi menuntut sebuah pilihanraya demokrasi, bebas dan adil. Demonstrasi ini berjalan dengan baik walaupun ada beberapa siri halangan dari pihak polis. Namun satu-satunya pihak yang mendapat pujian ramai dalam perhimpunan tersebut adalah Unit Amal Malaysia. Sebuah unit yang di bawah seliaan Dewan Pemuda PAS Pusat.

Bagaimanapun tahniah kepada rakyat Malaysia yang menyertai perhimpunan 100K tersebut, anda telah menjalankan satu tanggungjawab besar sebagai rakyat yang perihatin terhadap masa depan negara. Walaupun tidak kurang ada yang menempelak perhimpunan ini, dan membesar-besarkan ia sebagai perhimpunan haram. Namun sebenarnya ia tidak. Kerana ianya termaktub dalam undang-undang.

Perhimpunan ini dikatakan haram oleh pimpinan UMNO, hendaklah dihalang dan digagalkan. Bagaimana dengan kilang arak? Pub, disko dan kelab-kelab malam? dan banyak lagi yang haram-haram yang masih bebas dan "dihalalkan" oleh Kerajaan UMNO dan BN selama mana mereka telah memerintah negara dalam 50 tahun ini.

Saya dan rakan-rakan diluar negara masing-masing mendoakan perhimpunan ini berjaya, mengenangkan kami di perantauan, ini tidak bermakna kami langsung tidak mengambil hal tentang ini. Akhirnya perhimpunan ini berjaya dan berharap pihak Istana Negara berbuat sesuatu dan tidak menghampakan harapan sebahagian besar rakyat Malaysia yang masih normal menjalankan kehidupan sebagai rakyat Malaysia.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai