"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


19 Oktober 2010

Peranan Ahli PAS Dalam Organisasi dan Masyarakat

إياكم والحسد فإن الحسد يأكل الحسنات كما تأكل النار الحطب

"Awas kamu daripada hasad, sesungguhnya hasad memakan amalan kebaikan seperti api memakan kayu yang kering" (Riwayat Abu Dawud)

Seseorang muslim tiada perasaan hasad dan dengki. Bahkan ianya diberi amaran keras oleh Rasulullah SAW. Sebagai ahli PAS perangai dan sifat begini amat-amat tercela dan ianya sepatutnya dibuang sejauh mungkin dari melingkari diri seorang pejuang.

Adalah menjadi sifat seorang muslim mempunyai jiwa yang bersih, bersih dari perasaan dengki dan menipu dan perasaan benci terhadap orang lain. Rasulullah SAW pernah ditanya tentang seorang perempuan yang bangun solat malam dan berpuasa di siang hari, tetapi dia mengganggu jirannya dengan lidahnya, lalu Rasulullah SAW bersabda:

هي في النار 

"Dia di dalam neraka" (Riwayat Bukhari)

Setiap ahli PAS di dalam masyarakat adalah sebagai seorang penasihat "nasih" yang sentiasa setia sedia memberi pandangan yang membina. Dia adalah manusia yang positif, bukan negatif kerana agama itu keseluruhannya ditegakkan di atas semangat "agama itu adalah nasihat", diulangnya tiga kali berturut-turut! Lalu sahabat bertanya:

"Untuk siapakah, wahai Baginda?" Sabdanya:

لله ولكتابه ولرسوله ولأئمة المسلمين وعامتهم 

"Untuk Allah, untuk Al Quran-Nya, untuk Rasul-Nya, untuk pemimpin dan untuk orang awam" (Riwayat Bukhari dan Muslim)
Menyampaikan nasihat merupakan tugas yang amat berat, apatah lagi seorang itu menjawat jawatan kepimpinan , kecuaian dalam menyampaikan nasihat kepada rakyat menyebabkan seorang itu tidak masuk syurga, Rasulullah SAW bersabda:

ما من عبد يسترعيه الله, رعية يموت, يوم يموت وهو غاش لرعايته, إلا حرم الله عليه الجنة

"Mana-mana hamba Allah yang Allah telah menyerahkan kepadanya pengurusan rakyatnya, apabila dia mati dalam keadaan menipu rakyatnya, maka Allah haramkan masuk syurga" (Muttafaqun A'laih)

Di dalam riwayat lain. Aapabila dia tidak melindungi rakyatnya dengan nasihatnya, dia tidak akan mendapat bau syurga. Di dalam riwayat Muslim yang bermaksud:

"Mana-mana pemimpin yang mengetuai urusan orang Islam,kemudian dia tidak bersungguh-sungguh menjalankan tugasnya dan tidak menasihati mereka; melainkan tidak masuk syurga bersama-sama mereka"
Seorang muslim haraki (ahli PAS) mesti menunaikan janjinya kepada masyarakat, termasuklah menghadiri mana-mana majlis manurut masa yang telah ditetapkan. Allah berfirman yang bermaksud:

"Wahai orang-orang yang beriman, penuhilah janji kamu" (Surah Al Maidah, ayat 1)

Muslim haraki (ahli PAS) adalah baik akhlaknya, cukuplah kita mengingati sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:

"Orang yang paling sempurna imannya ialah orang yang baik budi pekertinya"

Ulama menyenaraikan budi pekerti yang mulia di antaranya seperti berikut:
 • Bersifat malu
 • lemah-lembut
 • pengasih
 • pengampun dan pemaaf
 • bertoleransi
 • manis muka
 • ramah mesra
 • menguasai diri ketika marah
 • menyimpan rahsia dan cacat-cela orang lain
 • tidak mengumpat
 • tidak buruk sangka
 • tidak sombong
 • suka membantu
 • suka ma'ruf benci mungkar
 • mudah mesra
 • berpegang pada akhlak mahmudah dan menjauhkan diri dengan akhlak mazmumah
Cubalah kita gambarkan setiap anggota harakh kita, di mana sahaja mereka berada rahmat kepada masyarakat, menjadi penyelesai kepada masalah masyarakat, menjadi nur, menjadi khair, menjadi qudwah, menjadi imam masyarakat akur merasai kehadiran ahli kita pembawa tuah dan berkat kepada mereka seperti yang dikehendaki oleh Allah dalm firmanNya yang bermaksud:

"Dan tidaklah sama kebaikan dengan kejahatan, tolaklah kejahatan dengan cara yang lebih baik, maka tiba-tiba di antara kamu dengan dia ada permusuhan seolah-olah menjadi teman yang sangat setia? Sifat-sifat yang baik itu tidak dianugerahkan melainkan kepada orang-orang yang sabar, dan tidak dianugerakan kepada orang-orang yang mempunyai keberuntungan yang besar" (Surah Fussilat: Ayat 34-35)

Apabila ahli-ahli kita boleh dijadikan contoh kepada masyarakat dan kehadiran mereka di tengah-tengah masyarakat, membuat muafakat, membawa berkat dan membawa ilmu pengetahuan. Kita yakin harakah kita akan disenangi dan dirasakan sebagai keperluan seperti perlunya manusia kepada udara yang bersih, maka di saat itu tidak ada kuasa boleh menahan kemaraan kita dan wujudnya Baldatun toyibatun wa robbun ghofur

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai