"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


28 Oktober 2007

Alahai Malaysiaku

Apa yang hendak dikatakan? Inilah realiti yang berlaku. Sedih bila saya membacanya. Lebih sedih bila tujuan si ayah menjual anaknya. Agak boleh diterima jika si ayah menjual anak kerana terdesak untuk menampung sara hidup keluarganya.

Mungkin dek kerana kemiskinan, anak pun ramai, nak tanggung itu dan ini. Tetapi menjual anak kerana dadah amat menyedihkan. Mendapatkan RM 500 untuk dadah setelah menjual anak amatlah tidak bermaruah. Benarlah, bahawa dadah ini adalah antara musuh utama negara. Namun apakah tindakan kita?

Saya nak melihat menteri-menteri memberi komentar dalam hal ini. Hal ini bukan perkara remeh. Sejauh mana keseriusan kerajaan dalam menangani gejala dadah ini? Hendak menuding kepada siapa berlaku hal-hal begini? Kerajaan mempunyai segala-segalanya untuk bertindak. Takkan nak mengharapkan rakyat setempat sahaja. Boleh, tetapi sejauhmana ianya boleh bertahan?

Teringat satu ketika, Kahlifah Islam Umar Abdul Aziz RA yang menolak duit pinjaman baitul mal untuk membeli pakaian baru untuk anak-anaknya menyambut Aidilfitri. Bayangkan bukan menggunakan duit itu sebagai gaji, hanya meminjam sahaja. Tetapi Umar tetap menolak. Ketika itu juga rakyat yang diperintahnya tiada yang layak untuk menerima zakat.

Bayangkan tiada yang layak untuk menerima zakat? Bagaimana kualiti pimpinan yang dicorakkan oleh Umar Abdul Aziz sepatutnya menjadi panduan penting setiap pimpinan Islam. Negara kita apa yang tiada? Segala nikmat Allah telah kurniakan. Tetapi kufur dengan nikmat tersebut dan tidak membawa kesejahteraan kepada rakyat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai