"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


04 September 2008

Ramadhan Kali Ini...

Salam Ramadhan.

Buat pertama kali dalam sejarah hidup saya, mengharungi Ramadhan sebagai seorang pekerja. Pekerja di sebuah kedai buku. Kedai yang menjual semulia-mulia buku sehingga sehina-hina buku. Rutin harian sudah berubah, hidup erikat dengan jadual kerja yang tak menentu. Kadang-kadang pagi dan ada ketikanya petang. Sememangnya kekuatan fizikal dan mental amat diperlukan.

Bulan Ramadhan kali ini juga disambut di tanahair. Dugaan lapar, haus dan panas di Mesir berlalu selama 3 tahun, tetapi di tanahair lain dugaannya. Bukan kerana lapar, haus dan panas matahari, tetapi panas dengan dugaan "alur-alur sungai yang terbentuk dari lorong-lorong bukit". Bagaimanapun 'sungai-sungai' tersebut mempunyai tuan, tetapi malangnya kerana tuannya tidak ambil peduli. Inilah tanahairku, setelah 3 tahun di tempat orang, perubahan dari suasana amat ketara sekali. Rindu dengan suasana Ramadhan di Mesir.

Ramadhan sebagai pekerja bukan mudah seperti yang disangka, terutama kes solat tarawih berjamaah di masjid yang terpaksa dikorbankan dek kerana urusan kerja ini. Dalam kes ini ramai juga yang merungut, tak kurang juga yang menambah dosa di bulan puasa dek kerana keluarnya notis "ANDA TIDAK DIBENARKAN MELAKUKAN SOLAT TARAWIH SEMASA BERKERJA. ANDA BOLEH MELAKUKAN AMALAN SUNAT TESEBUT DI RUMAH SECARA BERSENDIRIAN ATAU BERJAMAAH". Sememangnya hak Allah dan hak hamba sesama hamba dibahas dalam isu ini. Saya tak mahu bahas isu ini di blog ini. Cuma mengajak sama-sama kita fikir-fikirkan dan renungkan.

Wallahua'lam

"Ampunilah dosa yang lepas juga akan datang"
Bandar Baru UDA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai