"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


16 September 2008

Allahu Akbar!

Malam ini insyaAllah sama-sama kita menghayati peristiwa besar dalam sejarah umat Islam dan dunia amnya. Iaitu peristiwa penurunan Al Quran iaitu Nuzul Al Quran. Ianya telah dirakamkan oleh Allah dalam Al Quran sendiri berkenaan dengan penurunan ini. "Bulan Ramadhan yang mana pada bulan ini diturunkan padanya Al Quran untuk menjadi petunjuk kepada manusia". Peristiwa besar ini wajib diingati segenap insan yang bergelar mukmin. Kitab suci ini merupakan salah satu kitab yang empat telah diwahyukan oleh Allah kepada junjungan besar Nabi Muhammad SAW. Ianya merupakan mukjizat yang masih kekal hingga kini. Meyakini dan beriman denganya wajib bahkan wajib pula melaksanakan apa yang terkandung di dalamnya yang terdiri daripada hukum hakam serta arahan-arahan yang jelas memberi kebaikan kepada manusia.

Bagaimanapun kini kita hanya melihat ramai di kalangan umat Islam seperti umat terdahulu yang diturunkan kepada kitab. Hanya beriman separuh dan kufur (ingkar) separuh yang lain. Kefasiqan, kezaliman dan kekafiran jelas kelihatan dan kesesatan sangat menghantui umat Islam. Penegasan oleh Baginda SAW supaya umat Islam berpegang teguh dengan Al Quran sudah tiada kedengaran lagi dan akhirnya membawa kesesatan kepada manusia itu sendiri.

Dalam keadaan umat Islam yang terumbang ambing dek kerana tiada khalifah yang memerintah dunia ketika ini, ianya terus menjerut leher umat Islam dengan keadaan tali barut kafir yang terdiri dari kalangan umat Islam itu sendiri. Melahirkan pemikiran dan ideologi yang pelbagai untuk menyesatkan umat yang bertauhidkan Allah dan mendakwa ianya lahir dari sumber Islam juga. Pengamalan-pengamalan seharian yang tidak sejajar dengan kehendak Islam bahkan sangat jauh menyimpang dan kadang-kadang menghina kesucian ini menjadi duri dalam daging pembentukan umat.

Hari ini 16 September iaitu tarikh bagi memperingati pembentukan Malaysia hasil penggabungan warga borneo Sarawak dan Sabah dengan semenanjung Malaysia. Namun 16 September 2008 sangat berlainan bagi Malaysia kerana tarikh ini dijadikan sasaran Anwar Ibrahim dan Pakatan Rakyat melakukan peralihan kuasa. Namun semuanya atas ketentuan Allah SWT yang Maha Bijaksana mengaturkan segalanya.

Saya sendiri tidak terasa teruja dengan sasaran Anwar. Bagi saya apa yang bakal terjadi Islam mesti dominan!

Tahniah juga kepada Tuan Guru Hashim Jasin selaku Pesuruhjaya PAS Negeri Perlis yang telah diisytiharkan menang di kerusi DUN Sanglang oleh Mahkaman Tinggi. Dengan kemenangan ini PAS Perlis menambah koleksi kerusi di Dewan Undangan Negeri Perlis. Berita ini sangat menggembirakan terutama dari pendokong-pendokong Gerakan Islam PAS. Kemenangan ini juga bermakna kerja-kerja dakwah semakin diperlukan. Kuasa yang diberi merupakan anugerah Allah dan patut digunakan sebaik mungkin selaku khalifah di muka bumi ini.

"Barikillahumma Lana Fi Shahri Ramadhan"
Bandar Baru UDA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai