"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


03 Oktober 2008

Kullu Sanah Wa Antum Toiyibun

Baru sempat menjengah internet setelah masuk Syawal yang ketiga. Kesempatan ini sememangnya saya tidak lepaskan. Terutama keesokan harinya saya mula berkerja. Kesempatan ini saya menghulur 10 jari memohon ampun dan maaf terutama kepada para pengunjung blog ini juga kepada sesiapa yang mengenali diri ini. Bak pantun jawa yang berbunyi "Godok kupat ngisor ondo, berase sitik kurang sekati, salah silapku jalok ngapuro, ojo di simpen neng jero hati".

Sebelum saya melayari internet ini, saya berkesempatan menunaikan solat isyak di Masjid Negeri Johor, Masjid Sultan Abu Bakar. Sejak pulang bercuti dari Mesir, ini kali pertama saya berkesempatan solat di situ. Ada angan-angan nak bertarawih di situ namun angan-angan tinggal kenangan. Apa yang menyedihkan saya ialah makmum yang ada tidak sampai 10 orang, apatah lagi mahu dipenuhkan saff pertama. Sedih yang amat, masjid yang indah yang makan ratusan tahun ini kehilangan makmumnya. Ada beberapa orang makmum yang terdiri dari Bangladesh, Singapura, selainnya penduduk tempatan.

Hal-hal seperti ini jangan dipandang ringan, terutama kepada pendokong-pendokong gerakan Islam. Ini adalah penyakit ummat yang sangat parah. Ramadhan baru sahaja meninggalkan kita, madrasah dan tarbiyah yang kita lalui hilang dan lupa begitu sahaja. Jangan kita harap dan hanya membilang "kerusi" yang ada jika saf-saf di masjid sangat kecil bilangannya, dan jangan pula memandah remeh akan "kuasa" orang yang mengimarahkan masjid-masjid. Ianya dirakamkan oleh Allah dalam Al Quran yang mana mereka yang mengimarahkan masjid-masjid Allah adalah terdiri dari mereka yang beriman kepada Allah dan hari akhirat. Adakah kita tergolong dengan mereka?

Di hari raya ini juga kita sering perasan dengan mereka-mereka yang semakin jauh dengan amalan-amalan Islam. Kunjung mengunjung masih berjalan, tetapi pergaulan, batas-batas aurat semakin diremehkan. Terutama melibatkan hubungan antara sepupu sepapat. Tidak tertudung, bersalaman lelaki dan perempuan. Saya sendiri tidak terlepas dengan suasana ini. Hinggakan saya sendiri tertanya-tanya dalam hati "boleh tak boleh ni?". Namun ianya sudah menjadi kebiasaan. Kadang-kadang dilakukan oleh mereka-mereka yang belajar agama dan lepasan universiti Islam. Hal-hal seperti ini sepatutnya tidak berlaku. Namun ianya tetap berlaku, dan sampai bila saya tidak pasti. Didoakan agar ianya tidak berpanjangan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai