"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


25 Oktober 2008

Sampai di sini sahaja

24 Oktober 2008, tarikh akhir tenagaku digunakan untuk sebuah kedai buku tersohor di negeri Johor ni. Walaupun sekitar 3 bulan lebih aku berkhidmat, namun beribu pengalaman, ilmu dan ukhuwwah amat dihargai. Di sini baru aku kenal dunia perniagaan, lebih-lebih lagi perniagaan yang agak besar dan mencabar seperti gedung buku. Perkataan yang sering aku dengar sejak berkerja di sini ialah "business is business". Banyak perkara aku lihat dalam banyak yang baik dunia perniagaan ini tidak kurang buruknya juga. Kalimah tadi menjadikan aku terjun ke dunia perniagaan yang banyak karenah yang samada boleh merimanya dengan baik mahupun tidak.

Selaku umat Islam aku tidak terlepas dari tanggungjawab selaku pendakwah, tak kira di mana kita berada tugas dakwah wajib dilaksanakan. Samada taraf kita sebagai tenaga bawahan ataupun tuan yang memiliki namun tugas dakwah tidak membataskan itu semua. Anugerah taqwa tidak terletak dari sudut itu tetapi sejauhmana kita mampu memikulnya.

Semulia-mulia buku dan seburuk-buruk buku ada dijual. Ini membuatkan aku agak rimas dengan suasana tersebut. Walaupun buku-buku atau majalah yang diterbitkan oleh syarikat dajjal seakan diteggelamkan oleh buku-buku yang mulia namun ia menjadikan tarikan, terutama para pengunjung remaja yang kebanyakannya dari golongan wanita. Tidak kurang juga buku seakan novel yang hanya menceritakan babak-babak yang tidak senonoh. Cukup sekadar sinopsis buku atau majalah tersebut yang menceritakan segalanya isi kandungannya, apatahlagi kulit depan yang memaparkan wanita separuh bogel. Dan aku tidak dapat bayangkan jika aku ditempatkan ke bahagian majalah dan novel. Aku menyusun dan mengiklankan kepada pelanggan buku atau majalah dajjal tersebut. Sangat bersyukur kerana dicampakkan ke bahagian akademik, yang hanya terlibat dengan buku-buku sekolah dari tingkatan satu hingga enam.

"Bussines is bussines" kalimah ini menjadi perdebatan aku dengan seorang dari pihak pengurusan. Apakah halal dan haram tidak menjadi timbangan dan perniagaan? Benar! Kita wajar mengikut kehendak pelanggan atas satu-satu barang. Tapi risiko dan kesan akan datang juga perlu difikirkan. Adakah majalah dan buku-buku dajjal tadi boleh menjadi tonik kepada masalah sosial yang sangat membarah sekarang? Aku terfikir dengan risalah menutup aurat yang diedar antara kami yang mempunyai kesedaran kepada para pelanggan di bulan puasa lepas. Dalam masa yang sama menjual juga majalah dan buku dajjal yang memaparkan aksi-aksi dajjal yang membuka aurat dan separuh bogel. Hati aku ketawa terbahak-bahak. Nasib tiada yang perli aku semasa beri risalah aurat tu.

Namun seribu satu pengalaman tetap aku hargai. Kenalan dan sahabat yang sama-sama berkerja tidak aku lupakan. Terutama mereka yang satu department. Tunjuk ajar dan segala bantuan aku ucapkan terima kasih. Juga kepada pihak pengurusan yang sudi menerima aku sebagai salah seorang pekerja. Hal ini amat aku hargai walaupun sekitar 3 bulan sahaja.

Sampai jumpa lagi.
Bandar Baru UDA

1 ulasan:

  1. salam arab.semua kwn2 Badan Cemerlang kirim salam ky ente terutama (ahli2 department akademik) en.zain,pokcik,en.hasyim,saleh.ada masa cuti nanti blk la kerja partime kt sini blk.Takbirrrrrr

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai