"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


11 Ogos 2010

Madrasah Tarbiah

Tarbiah

Bagaimana "dunia tarbiah" sebenar? Adakah natijah sebuah perjuangan itu merupakan nilai berharga bagi sebuah tarbiah? Ataupun perubahan sikap itu nilai sebenar bagi sebuah tarbiah? Atau bukan kedua-duanya?

Ramadhan

Alhamdulillah, sempat bertemu Ramadhan kembali. Masjid Syarbini menjadi pilihan utama untuk bertarawih bagi malam pertama ini. Bagi mereka yang letih bekerja, atau berprogram, masjid ini sangat sesuai baginya. "Solat Kerehatan" yang dilaksanakan di sini menepati makna tarawih sebenar. Imam yang tenang dan sedap bacaannya, kemudian tazkirah ringkas yang mantap di pertengahannya menjadikan malam pertama "madrasah tarbiah Ramadhan" amat bermakna.

Kalau di tanah air sesetengah masjid mungkin baru berjinak-jinak dengan "amalan" tazkirah di pertengahan tarawih. Tetapi tidak di sini, ianya menhadi "amalan wajib" setiap kali tarawih. Makmum mengambil kesempatan berlunjur kaki membetulkan urat, menghelakan nafas sebelum Imam memulakan tazkirah. Tapi tak kurang juga mereka yang terus belunjurkan kakinya walaupun Imam sedang bertazkirah, bak kata orang sini "ma fisy adab".

Tenang dan tidak terkejar-kejar mahu menghabiskan rakaat tarawih.

Sedekah sudah mula mengenal siapa yang menjadi mangsanya. Berebut-rebut di pasaraya membeli makanan untuk disedekahkan kepada orang dan bukan untuk kegunaan sendiri. Sampai nak cari cube ayam pun habis 3 pasaraya, terkejut aku dibuatnya!

Sebahagian pelajar-pelajar Malaysia di sini sudah berfikir-fikir di mana "Maidah Ar Rahman" yang mahu diserbu untuk berbuka nanti. Tapi aku dulu semasa tinggal di Hayyu Thamin, "Maidah Ar Rahman" yang serbu ke rumah, Alhamdulillah!

Bazar

Terima kasih kepada Badan Kebajikan Pelajar-Pelajar Johor Di Mesir kerana memberi peluang untuk berniaga di Bazar Sri Warisan Johor. Terima kasih juga kepada para pelanggan dan pengunjung yang tak putus datang bagi memeriahkan Bazar Johor kali ini. Khusus kepada Ustaz Qistas dan isterinya Ustazah Renni kerana menjadi partner yang terbaik, Allah sahaja yang layak membalas jasa kalian. 

Juga kepada Ustaz Khadir, Ustaz Haron, Ustaz Aizuddin yang membantu membeli barang keperluan. Tak lupa kepada Ustaz Faizul Hadi yang menyalamatkan keadaan dengan gasnya. Juga kepada mereka yang membantu secara langsung mahupun tidak, tak ingat nak sebut semua. Allah sahaja yang layak membalas jasa kalian. Tahniah kepada BKPJM kerana berjaya dengan program ini. Semoga ianya menjadi madrasah tarbiah kecil sebelum masuk ke madrasah tarbiah Ramadhan!

Aku: Ramadhan Karim!. 
Arab: Wallahu Akram!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai