"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


23 Julai 2011

Surat Terbuka Buat Encik Khairi

Assalamualaikum En Khairi,

Saya tak pasti samada anda nak baca atau tidak apa yang saya tulis, itu terpulang kepada denyut nadi dan hati anda.

Saya tak tahu nak mulakan bagaimana. Sejak saya mengenali dunia pengajian tinggi hingga ke hari ini. Kesedaran politik saya bukanlah dari hasutan mana-mana pihak. Ianya lahir dari pemerhatian sekeliling. Yang kita sebut Environmental Contact.

Pergolakan politik dunia sejak kejatuhan Khilafah Islamiah 1924m, telah memberi kesan besar kepada dunia Islam hingga ke hari ini. Cuba En Khairi kaji sejarah, kenapa gerakan atau harakah-harakah Islamiah yang lahir selepas kejatuhan Khilafah Islamiah sangat dicurigai oleh pihak yahudi-zionis-barat? Tidak kira di mana pun yang dinamakan gerakan Islam ianya sangat-sangat tidak disenangi oleh mereka (yahudi-zionis-barat).

Samada di Mesir, Algeria, Pakistan, Turki, Jordan, Indonesia dan hatta di Malaysia, yang dinamakan gerakan Islam amat tidak disenangi. Tidak kira yang non-partisan apatah lagi yang mendaftarkan diri sebagai Parti.

Sejak saya datang ke Mesir saya lihat sendiri dengan mata kepala saya sendiri ada pihak-pihak tertentu amat tidak menyenangi dengan PMRAM. Berdasarkan kajian Sejarah, PMRAM amat disenangi oleh pihak kerajaan sehinggalah elemen-elemen harakah Islamiah menyerap PMRAM terutama selepas Revolusi Islam Iran.

Saya rasa, pihak kerajaan akan memberi kerjasama dengan PMRAM jika PMRAM sepertimana PMRAM di awal dahulu. Kepimpinan yang bersifat nasionalis, pelajar perempuannya hanya berskirt, dan galakan pergaulan bebas. Ini persepsi saya yang saya lihat dari kesan sekeliling.

Demonstrasi BERSIH 2.0 di Hayyu 10 baru-baru ini, merupakan satu suara solidariti sebahagian mahasiswa Malaysia dalam menanggapi isu negara kita. Hal tidak bersependapat dengan pihak kerajaan satu hal yang lazim sejak zaman dahulu lagi. Ianya bukanlah perkara baru.

Momokan seperti anti-establishment, mahasiswa dihasut, diugut sangat-sangat tidak memberi kesan. Saya percaya pihak anda juga sedar dengan situasi ini.

Kesan dunia tanpa sempadan dan taraf pendidikan anak-anak muda Malaysia sebenarnyalah yang memberikan kesedaran kepada mereka. Mereka mengaji dengan para Ulama di sini. Mereka mendapat pengalaman dan boleh decide apa yang mereka faham.

Saya sendiri dan bersama rakan-rakan pernah bersua muka dengan pihak JPMK dahulu, Dr Jamil dan En Zulkifli. Kita bercakap tentang demokrasi dan isu mahasiswa. Tetapi hanya kami yang menyampaikan hujjah, dan mereka yang memerhati dan mencelah sahaja. Ianya menjadikan perbincangan itu hambar dan mengecewakan.

Isu kutub sittah. Merupakan sejarah pahit mahasiswa Malaysia di Mesir. Samada mereka mahu bergambar untuk konvo atau hanya mahu mengaji hadis, itu bukan persoalannya. Yang menjadi persoalannya, mereka dihalang dan dituduh sebagai pro-parti pembangkang. Ini kenyataan.

Suasana ini, yang saya maksudkan tadi environmental contact, telah memberikan signal jelas, yang kami mahasiswa Islam terutama yang cenderung kepada harakah Islamiah menjadi musuh utama dan perlu dikekang sehalus mungkin bahkan kadang-kadang dengan kasar.

Tidak keterlaluan jika saya terpanggil untuk menyatakan bahawa tidak ubah pihak EM seperti bersekongkol dengan agenda tersirat yahudi-zionis-barat di seluruh dunia. Saya tak pasti samada pihak Encik Khairi sedar akan hal ini atau tidak. Saya tidak nampak Encik Khairi hanya menjalankan tugas sebagai atase pendidikan. Tetapi seperti ada perancangan sulit dari pihak-pihak tertentu untuk agenda ini berjaya.

Sebenarnya banyak lagi nak saya sampaikan. Mungkin jika Allah berikan peluang kita akan berbicara 4 mata.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai