"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


29 Julai 2011

Ramadhan Kareem 1432

Dalam mengharungi hidup sebagai muslim, ujian dan dugaan hidup menandakan Allah memberi perhatian kepada kita. Ianya merupakan "hadiah" sebenarnya, jika kita benar-benar memahami hakikat hidup ber-Tuhan. Manusia yang sedar bahawa dia hamba kepada Allah ialah manusia yang memahami hakikat kejadiannya. 


Dan (ingatlah) Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan untuk mereka menyembah dan beribadat kepadaKu. - Az Zariyat 56

Inilah tujuan utama Allah menjadikan manusia. Tidak lain tidak bukan untuk menjadi hamba kepadaNya. Namun hamba kepadaNya tidaklah sama maksudnya dengan hamba kepada manusia. Ianya juga tidak membawa manusia terawang-awang dengan hidup mereka di atas muka bumi ini. Bahkan sejak mula kejadian manusia itu, Allah mengirimkan manusia di kalangan mereka sebagai wakil Tuhan untuk memberitahu hakikat sebenar peranan manusia.


Katakanlah (wahai Muhammad): “Sesungguhnya aku hanyalah seorang manusia seperti kamu; diwahyukan kepadaku bahawa Tuhan kamu hanyalah Tuhan yang Satu; maka hendaklah kamu tetap teguh di atas jalan yang betul lurus (yang membawa kepada mencapai keredaanNya), serta pohonlah kepadaNya mengampuni (dosa-dosa kamu yang telah lalu). Dan (ingatlah), kecelakaan besar bagi orang-orang yang mempersekutukanNya (dengan sesuatu yang lain). - Fussilat 6

Hakikat inilah yang sangat sukar diterima oleh sebahagian manusia. Malah menganggap bahawa hidup ini hanya sekali dan perlu dimanfaatkan sebaik-baiknya, dan tiada kehidupan selepas kematian. Oleh kerana itu, mereka yang bertuhankan dunia ini, menjadikan dunia ini sebagai tempat taruhan bermati-matian, berlumba mengejarnya sehingga susut nilai manusiawi. Mula bertindak zalim sesama mereka, melangkah sombong di atas muka bumi Allah, menempelak dan memperlekeh manusia yang mengajak kepada Allah.

Ingatlah, bahawa hidup kita ini diberi peluang untuk membuat pilihan. Tiada istilah berkecuali sehinggalah kita menemui Tuhan Rabbul Izzati. Buatlah pilihan yang tepat yang diredhai Allah, kerana jawapan untuk memilih yang baik atau yang buruk itu telah tersedia buku panduannya. Tinggal hanya kita yang membuat pilihan, samada neraka dengan kemurkaanNya atau syurga yang penuh dengan keredhaanNya.

Ramadhan Kareem 1432H

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai