"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


06 Julai 2008

Selamat Berdemonstrasi!!

Kepada sejuta rakyat yang membanjiri Stadium Klana Jaya, saya mengucapkan tahniah semoga Allah menerima rintihan sejuta rakyat dan menyedarkan kerajaan Malaysia agar memikirkan kepentingan rakyat setiap kali sebarang keputusan dibuat.

Kemuncak perhimpunan ini diharap diambilkira dan difikirkan oleh segenap lapisan masyarakat di Malaysia. Ini melebihi kepentingan politik dan ia sebenarnya perhimpunan mendesak jiwa-jiwa yang keras agar lembut atas dasar kemanusiaan.

Saban hari tiada yang dibincangkan oleh rakyat melainkan minyak, minyak dan minyak. Ingin melakukan sesuatu hanya minyak yang difikir. Kerajaan diharap agar lebih bijak menangani masalah rakyat. Jangan hanya memikirkan kepentingan sendiri dan masalah peribadi sehinggakan rakyat yang terpaksa menanggungnya. Apalah daya mereka yang hidup kais pagi makan pagi untuk mneghadapi kegawatan ekonomi ini dan masalah-masalah politik yang berlaku. Kadang-kadang terbeban sungguh mahu memikirkannya setiap hari dek kerana pemerintah menjadi hamba kapitalis yang menjadi darah daging ekonomi negara. Sekurisme yang menjadi fahaman utama untuk memerintah. Hilang sudah sifat-sifat pemerintahan yang sepatutnya mencontohi Rasulullah SAW. Hanya diingati semasa Maulid Ar Rasul sahaja. Di ketika lain, hilang peranan Rasulullah dalam hidup kita.

Kembalilah kepada Islam yang syumul yang menjadi penyelesai dengan janji-janji Allah yang pasti. Islam menyediakan selengkap mungkin penyelesaian yang berlaku di dunia. Kerana Islam dicipta oleh Pencipta dunia ini sendiri. Dialah "jurutera" dan pereka yang tahu bagaimana aturan hidup manusia yang mesti dilakukan. Manusia hanya sedikit sahaja kelebihan yang Allah berikan, tidak usahlah angkuh dan sombong dengan Allah. Sesungguhnya sifat angkuh dan takkabbur itu ialah sifat yang layak bagi Allah bukan kita makhluk yang mempunyai segala kelemahan.

1 ulasan:

  1. SALAM,UST AKHMAL....

    DEMONSTRASI TAK MENJADI...APA CERITA????ULAS LA SIKIT...

    ADA MANA2 PIHAK YANG HENDAK DIPERSALAHKAN LAGI DALAM "TRAGEDI" TERSEBUT...???

    KESIAN...PASTI ADA HIKMAHNYA DISEBALIK SEMUA NI KAN...???

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai