"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


08 April 2009

Al Kisah Tanjung Puteri dan Dua Bukit

Hampir dua minggu tidak kemaskini blog. Terasa gatal tangan ini apabila melihat papan kekunci. Faktor ini berlaku kerana agak sibuk dengan urusan pindah rumah. Sepertimana juga pengalaman yang diceritakan oleh Ustaz Nasruddin Tantawi sewaktu belajar di Mesir yang kerap berpindah rumah. Saya juga tidak terlepas dari fenomena tersebut.

Kini saya tinggal di Seksyen 10 setelah rumah lama di Seksyen 8 dinaikan harga sewa bulanan hingga LE2000 (RM1,290.79). Kami berpakat untuk berpindah ke rumah lain. Alhamdulillah sekarang rumah di Seksyen 10 sekitar LE700 sebulan dan tidaklah sebesar rumah Tanjung Puteri di Seksyen 8 dahulu. Tetapi bagi saya ia memadai dan mudah sekali untuk berkemas. Update blog pun tumpang di rumah Yazid Pardi.

Tanjung Puteri Hayyu Thamin (Seksyen 8) tinggal kenangan

Rumah Tanjung Puteri di Hayyu Thamin hanya tinggal kenangan. Boleh dikatakan hampir 10 tahun rumah tersebut bertahan. Bermula dengan LE400 sebulan hingga LE1000 iaitu harga terakhir sebelum kami berpindah.

Saya dan Ishaq Hanis boleh dikatakan junior di rumah tersebut setelah berpindah dari Zahraa pada awal bulan November 2008. Hampir lima bulan kami tinggal di situ akhirnya tidak mampu juga untuk bertahan. Harap-harap generasi terdahulu dapat menghidu hal ini. Nanti ada pula yang menekan loceng rumah.

New Tanjung Puteri Hayyu Asyir (Seksyen 10)

Rumah yang baru ini tidaklah seramai lapan orang penghuni Tanjung Puteri yang lama. Kami hanya berlima sahaja. Baki lagi tiga orang mencari tempat tinggal masing-masing. Basir di Rumah Johor, Sufi di Rumah Pahang dan Nizam di Asrama Rumah Melayu Abbasiyah (ARMA).

Memandangkan rumah sekarang ini tidaklah sebesar rumah lama, kondisi seramai lima orang ternyata agak selesa. Lokasinya juga berhampiran dengan Kompleks Melayu yang terdiri dari rumah Selangor, Terengganu, Pahang, Kedah dan Sarawak.

Pakatan Kuasai Dua Bukit, BN kekalkan Batang Ai

Tahniah buat Pakatan Rakyat, kerana berjaya mempertahankan kerusi di kerusi Parlimen Bukit Gantang dan DUN Bukit Selambau, namun masih tidak berjaya merampas DUN Batang Ai, Sarawak. Nampaknya rakyat Iban masih sayangkan Najib, mungkin rakyat Iban mahu melihat apakah tindakan susulan Najib setelah mereka memberi sokongan padu kepada beliau.

Ternyata kerusi Parlimen tidaklah bertambah, kerana Bukit Gantang sebelum ini dimenangi Pas pada PRU 2008.Tetapi ia dianggap signal buruk kepada UMNO/BN. Walaupun selepas Najib berjaya menjadi Perdana Menteri, tetapi mood rakyat tetap tidak berubah. Bahkan semakin bertambah menyokong Pakatan Rakyat. Najib semestinya akan memikirkan tindakan selanjutnya setelah melihat trend pengundi sekarang.

Bukit Gantang juga merupakan tanda awal bahawa rakyat negeri Perak tidak merestui tindakan Najib merampas kerajaan negeri melalui pintu belakang. Ternyata tindakan Pas meletakkan Nizar sebagai calon adalah tepat. Tidak dinafikan krisis politik yang bermula sejak Februari lalu memberi undi simpati terhadap Nizar. Bagaimanapun ini ialah tanda bahawa rakyat tidak mahu bernaung di bawah kerajaan yang kotor dan jijik.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai