"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


13 November 2009

Bai'ah Talak: Apa isunya?

Bai'ah suatu perkara yang ada di sisi syarak. Ianya bukannya asing dalam Islam. Sejarah Islam telah membuktikan bahawa bai'ah ini dilaksanakan sejak zaman Rasulullah SAW. Bagaimana bentuk dan caranya ada disertakan. Jika disemak dalam kitab-kitab karangan ulama semestinya ada. Antara kitab yang membahaskan masalah bai'ah ini ialah At Tahaluf As Siyasi fil Islam (Pakatan Politik dalama Islam) yang dikarang oleh ulama haraki yang masyhur Dr Munir Mohd Ghadban. Namun banyak lagi kalau kita nak baca, dalam Risalah Ta'alim pun ada, begitu juga dengan Fiqh Sirah karang Dr Ramadhan Al Buthi.

Media perdana kecoh bila dapat tahu ada di kalangan mereka dalam PAS mengamalkan bai'ah dan disertakan dengan lafaz cerai ta'lik. Bai'ah satu hal yang lain, lafaz ta'lik merupakan satu hal yang lain. Kebetulan saudara YB Khalid Samad Ahli Parlimen PAS Shah Alam mengakui akan adanya lafaz bai'ah sebegitu dan beliau pun telah memohon maaf kerana masalah ini. Tapi apakah isunya?

Kita lihat antara komen yang sempat aku ambil:


YB Zulkifli Nordin

Mempertuhankan Politik: Bai'ah Talaq

Bagi saya, ini adalah satu dasar yang paling tidak masuk aqal lagi memeranjatkankan yang pernah saya dengar. Amatlah malang bagi mana-mana gerakan yang menjadikan Islam sebagai teras perjuangan menjadikan bai'ah seumpama itu sebagai dasarnya!

Dasar ini mengembalikan kita balik ke zaman jahiliah, dimana wanita menjadi bahan dagangan, pajakan dan gadaian.

Pertama, tak perlu perbesarkan hingga jauh perginya. Sehingga memburukkan hal bai'ah ini pada pandangan masyarakat. Aku tak pastilah bagaimana bai'ah Zulkifli Nordin dahulu semasa menyertai PAS dan setahu aku sememangnya ada lafaz bai'ah dalam PAS jika seseorang itu menjadi ahli PAS bukan sahaja ketika mahu bertanding dalam pilihanraya.

Beliau mengungkapkan bahawa perkara ini tak masuk aqal. Dalam ertikata ianya tidak logik dan akal manusia yang waras tidak boleh menerimanya. Baik, jika itu yang beliau katakan. Jangan pula nanti kisah sahabat yang mahu "menyerahkan" isterinya kepada sahabat yang lain ketika awal peristiwa Hijrah dahulu dikatakan tidak masuk akal. Jangan pula nanti lafaz ta'lik yang dilafazkan setiap pengantin baru dikatakan juga tidak masuk akal, sebab baru menikah dah nak sibuk lafaz ta'lik.

Benar, perkara yang halal tetapi sangat dibenci Allah ialah talak. Namun perlu diingatkan ianya bukanlah satu perkara yang mendatangkan dosa! Berdosa jika dilakukan pada waktu-waktu haram dilafazkan talak seperti ketika isteri dalam keadaan haid atau dalam keadaan mengandung. Walaupun ianya haram namun ianya tetap sah!

Tambah beliau lagi, wanita kembali kepada zaman jahiliyah dan perempuan didagangkan. Nampaknya kata-kata itu sangat bertentangan dengan maqasid atau tujuan pensyariatan lafaz ta'lik dan talaq itu sendiri. Zaman jahiliah sememangnya wanita didagangkan, dijual di khalayak ramai, dijadikan hamba, dan dilacurkan, serta bayi perempuan ditanam hidup-hidup. Tapi ianya amat berlainan dengan apa yang berlaku dalam bai'ah yang disertakan lafaz ta'lik ini. Kerana setiap apa yang disyariatkan dalam Islam mempunyai dasarnya tersendiri, ianya bukan ditentukan oleh mana-mana pihak yang memandai-mandai.

Jika ada lafaz ta'lik yang dilafazkan oleh mana-mana calon PAS, jika mereka keluar atau lari dari perjuangan ini maka tercerai atau tertalak isteri mereka, menunjuk keyakinan yang tinggi dan istiqamah dalam perjuangannya. Bahkan mereka faham bahawa nilai sebenar perjuangan ini perlu membuat satu pengorbanan demi memohon nusrah (bantuan) Allah. Apakah dengan rela hati mereka yang melafazkan bai'ah seperti ini, tiada bantuan dari Allah atas perjuangan mereka?

Secara tidak langsung kita boleh melihat perjuangan ini membawa semua pihak ke dalamnya. Tidak seperti kata-kata YB Zul yang bangga mengatakan Islam nombor satu parti nombor dua! Bagi mereka yang bergerak dalam gerakan Islam ini, tiada istilah seperti itu, kerana jemaah ini sentiasa dibawah "tangan" Allah. Bagi mereka yang lari dari jemaah maka terlepas dari "tangan" Allah. Benar PAS itu hanya wadah atau platform perjuangan Islam yang menyertai sebuah pilihanraya. Maka sebuah parti diwujudkan. Ianya juga memenuhi tuntutan kaedah fiqh. Namun adakah jemaah ini hilang atau bubar jika pilihanraya tiada? Atau PAS diharamkan? Sama sekali tidak! Kerana tanzim ini dibentuk atas asa akidah dan syariah yang jitu. Ianya diwujudkan bukan atas sentimen kepartian merebut kuasa atau memenuhi konsep demokrasi itu! Ianya bukan! Ianya lebih dari demokrasi dan perjuangannya tidak selesai hingga kiamat! Inilah komitmen PAS!

Bagi YB Zul ianya menjijikkan kerana YB Zul antara mereka yang melompat dari PAS. Maka istilah mempertuhankan politik itu keluar bila melihat situasi ini. Mungkin beliau lupa politik ialah aspek penting yang berada dibawah jagaan Islam itu sendiri, ianya sebahagian dari Islam, tiada pengasingan!

Kesimpulannya, Bai'ah itu syar'ie dan lafaz ta'lik itu syar'ei!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai