"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


18 Januari 2011

Jadilah Orang Awam Jangan Jadi Orang Jahil

"Awam" satu perkataan yang banyak digunakan. Macam tandas awam, telefon awam, harta awam, orang awam dan sebagainya. Yang hendak difokuskan ialah orang awam. Orang awam merupakan orang yang paling ramai dalam semua negara. Mereka meru[akan golongan yang berkehendak, tidak kurang juga merekia orang yang disusun, diperintah, disuruh dan sebagainya.

Namun dari segi fiqh orang awam ini sedikit berbeza. Sebab orang awam ini bukan orang jahil. Bukan orang bangang. Bukan orang yang tiada hak. Bukan orang yang dicucuk hidungnya. Bukan juga "orang-orang".

Maka jadilah orang awam dalam fiqh. Jangan jadi orang jahil, bangang, pak sanggup, tak tahu hak dan dicucuk hidungnya. Sungguh malang jika orang awam di Malaysia begini, dan kebanyakannya begini.

Apabila ini berlaku nilai orang awam itu hilang. Maka senang dan mudah diperbodoh sedangkan orang awam yang dimaksudkan dalam fiqh Islam bukan begitu. Galakan mengetahui diri sendiri melalui agama sangat-sangat dialukan. Ianya akan memecahkan ruh kemalasan dan kebengongan yang lama bertenggek dalam diri seseorang awam itu.

Islam sangat menggalakkan penganutnya meningkatkan petensi diri. Jadilah orang awam jangan jadi orang jahil!!! Satu sen tak boleh pakai!!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai