"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


09 April 2006

Jom Amalkan Sunnah!!!

JOM AMALKAN SUNNAH NABI!!!

Sempena Menyambut Mualidur Rasul, ana dengan rasa rendah diri serta mengharapkan redha Allah menyeru sahabat handai semua kita tajdid semula iman kita ni yang kadang-kadang naik turun, malah ada yang terus menrus turun.


Bersempena hari maulid ini juga kita kembali merenung sirah perjuangan Baginda SAW yang tidak henti-henti berjuang bersama para sahabat RA, sehinggalah kita pada ketika ini samada yang sedang membaca blog saya atau pun tidak, yang sedang bersama keluarga, yang sedang bersuka ria di disko, berhibur yang berlebihan, yang sedang melanggar syariat Allah secara terang-terangan atau gelap-gelapan dapat merasakan sepenuhnya, atau sebahagiannya, atau secebisnya kesan perjuangan Nabi SAW bersama para sahabat RA terdahulu.

Apa yang mahu saya ketengahkan adalah sejauh mana kita mengenali Baginda SAW? Adakah dengan mengamalkan sunnahnya kita sudah benar-benar mengenali Baginda SAW? Adakah dengan kita sambut lafaz selawat kepadanya kita sudah benar-benar mengenali Baginda? Kerana sedang kita melakukan perkara-perkara demikian sedang itu jugalah Baginda SAW dicaci-cerca, sedang itu jga jugalah sebahagian ummat Islam yang berotakkan sekular merendah-rendahkan martabat Baginda SAW walaupun mereka menafikannya. Sekira-kira bagaimana agaknya kita akan terus senyap tanpa ada sebarang feedback dari terjahan demi terjahan keras terhadap penghinaan ini?

Semalam baru menogok Pepsi, semalam baru menogok Coke, semalam juga baru kita terhibur dengan puak-puak kuffar yang dinamakan artis barat. Semalam jugalah kita bersaksi selama lima kali depan Allah bahawa solat kita, haji kita, hidup kita, malah mati kita utuk Tuhan sekalian alam dipersaksikan kepada Allah juga dengan beribu-beribu para malaikatNya.

Di kala saya membisikkan perkara ini dalam hati saya, seraya itu seperti ada tumbukan padu pada jantung ini. Adakah saya berkata demikian kepada diri saya atau kepada orang lain?

Ya Allah Ya Tuhanku, dengan Redha Mu Ya Allah aku harapkan,
Jadikanlah aku hambaMu yang tergolong dalam Ummat Muhammad dan Syafaatnya aku harapkan...

Amin Ya Rabbal Alamin...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai