"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


03 Disember 2007

Beberapa Hari

Kesekian Kali

Lama sudah rasanya, tidak menambah entry dalam blog sendiri. Banyak perkara yang berlaku, baik atas diri sendiri mahupun dunia sekeliling. Bagaimanapun saya tidaklah seperti penulis-penulis blog yang mendapat perhatian atas tulisan-tulisan mereka. Samada tulisan berilmu-ilmi, kritikan, gaya bahasa, panorama atau sebagainya yang menjadi tatapan harian pelayar internet. Saya sekadar memenuhi kehendak keperluan semasa saya, dan ini tidak menjadi aktiviti utama saya. Mungkin ada juga yang tertanya-tanya dan juga mahu mengetahui apakah pandangan, pendapat saya tentang isu-isu sekeliling. Namun saya kurang pantas untuk mengulasnya.

Al Fatihah

Sedih. Itulah yang boleh saya katakan terhadap apa yang berlaku kepada salah seorang sahabat seperjuangan di Bumi Anbiak ini saudara Mohd Rasul Amat yang baru kehilangan ibunda tercinta. Ibunya telah kembali ke rahmatullah pada 3 petang waktu Mesir pada 2 November 2007. Berita ini memang amat hiba, siapa yang tidak sedih? Ibu tercinta, mengandungkan 9 bulan, menyusukan kita, yang membuangkan hingus kita, yang berjaga malam ketika kita meragam, dan rasanya susah nak sebut begitu banyak jasa ibu membesar dan mendidik kita.

Teringat sebuah lagu yang pernah saya dengar semasa sekolah menengah, yang dinyanyikan oleh sekumpulan kanak-kanak sekolah rendah Islam Al Masriyah (sekolah lama). Liriknya begini:

"Bonda, terima kasih..
Atas segalanya..
Kerana kau telah mengenalkan kami..
Kepada Tuhan Yang Maha Esa..
Kau tunjukkan jalan untuk ke sana..
Dunia Akhirat yang kekal abadi..

Betapa..
Mulianya hatimu..
Betapa..
Murni kasih sayangmu..
Dapatku balaskah bonda?
Kasihmu kasih sejati..
Moga sentiasa Allah rahmati..
Moga Sentiasa Allah redhai.."
MECC '07

Middle East Career Carnival 2007, sejarah baru dalam dunia mahasiswa Islam Malaysia di Mesir. Samada dari azhari atau tibbian's sama-sama mendapat pendedahan awal, tentang program ini. Program yang dirasmikan oleh YAB Dato Seri Abdullah Hj Ahmad Badawi, Perdana Menteri Malaysia.

Banyak syarikat-syarikat swasta yang menyertai karnival ini, yang diketuai oleh Permodalan Nasional Berhad. Begitu juga dengan IPTA dan IPTS dari Malaysia yang mengambil peluang mempromosi kelebihan masing-masing. Samada menawarkan bantuan-bantuan pelajaran dan sebagainya.

Memang, tidak dinafikan banyak positifnya. Namun janganlah kita seperti pejam sebelah mata terhadap apa yang negatif yang dibawa. Apa yang saya nak tekankan di sini ialah, berkenaan dengan tindakan licik balaci-balaci UMNO di Mesir ini, yang memanupulasikan mahasiswa-mahasiswi yang tidak perasan dengan taktik mereka. Mahasiswa-mahasiswi di sini seperti terperangkap dengan taktik ini dan seolah-olah menerima dengan logo UMNO yang tergantung di dewan di kerusi penonton. Saya tak kesah jika ada di antara rombongan tersebut dari UMNO seperti Dato Noraini selaku ketua putri UMNO pusat, juga Dato Pirdaus si penendang peti undi. Walaupun masih juga rasa tak senang dengan kehadiran mereka. Datang atas kapasiti apa? Menteri? Timbalan Menteri? CEO? Dekan IPT?

Juga rasa ringan tangan ni apabila melihat beberapa azhariyah yang terhegeh-hegeh membuntuti Sang Ketua Puteri, sambil memanggil manja "dato' Noraini" beberapa kali. Saya tak kesah jika yang mengekorinya orang-orang parti mereka. Tetapi bila si tudung labuh, si ustazah pula, rasa seperti ringan sahaja tangan ni. Cuma masih dapat mengawal rasa sabar ini. Mana maruah mereka sebagai Azhariyah? Jika dakwah yang kamu sampaikan kepada mereka, alhamdulillah. Tapi bodek dan pujian kepada mereka, sedarlah kamu sedang menanggalkan sedikit demi sedikit maruah yang ada dari helaian kitab yang kamu pelajari.

Jamal Abdillah dan lagunya berkumandang di bumi Anbiak. Untuk hari ini saya tidak pergi. setelah saya tahu, program ini 100% memprogram kami yang bukan dari ahli Nadi UMNO Mesir. Jamal...Jamal, baru balik Umrah. Terpampang sekali lagi di atas pentas lambang UMNO. Untuk hari kedua ini, saya hanya melihat gambar-gambar yang dipetik oleh roomate saya, rasanya cukup menceritakan segalanya. Kalaulah lagu pujian kepada Allah dan RasulNya yang dinyanyikan, rasanya hamburan pujian yang bakal diterima.

Zam (Dato Zainuddin Maidin), Menteri Penerangan Malaysia berucap dalam majlis penutup MECC ini sangat memalukan. Walaupun saya tidak pergi, namun respon dari sahabat telah menceritakan segalanya. Zam mengulas tentang soalan-soalan yang diajukan oleh Presiden PMRAM kepada PM di hari semalamnya. Saya tidak mahu sentuh isu lain, hanya mahu sentuh isu Palestin. Antara ulasannya,

"Apa yang awak semua sibuk-sibuk tentang Palestin? kat sini awak belajar sahaja sudah"

Mungkin lebih kurang begini ayatnya, tapi inilah gambaran yang saya perolehi dari cerita-ceriti dari MECC. Di sini timbul persoalan, di manakah Zam dalam isu Palestin? Palestin duduk dalam rangking ke berapa dalam hati Zam? Soalan Presiden PMRAM amat munasabah, memandang Malaysia selaku Pengerusi OIC yang dipimpin oleh PM. Maka munasabah dengan soalan yang ditanya. Adakah soalan seperti ini membuatkan telinga Zam merah? Berbulu ke dengan tentang Palestin? Apakah Zam lupa apa yang berlaku sekian lama tentang Palestin, merupakan bandar ketiga suci kepada ummat Islam?!! Palestin seumpama nadi ummat Islam. Tinggi rendah kayu pengukur kekuatan ummat Islam terletak di Palestin yang ada padanya kiblat pertama ummat Islam.

Perhimpunan HINRDAF

Banyak persoalan yang wajar dibangkitkan dalam hal ini. Cuma saya tertarik dengan apa yang dibangkitkan oleh kumpulan ini kepada Suruhanjaya British. Terutama dalam isu perlupusan etnik. Mereka mendakwa Malaysia dalam proses ke arah itu. Jika kita baca sekali jalan, seperti melampau dan merbahaya. Samada ia diada-adakan atau kenyataan, tertakluk kepada kajian mereka.

India merupakan antara suku kaum yang besar dalam negara kita. Namun Hindu merupakan pilihan utama dalam beragama. Selebihnya Kristian, Budha dan Islam. Namun seperti sinonim India dan Hindu, HINDRAF jika diteliti tidak boleh dikategorikan sebagai mewakili masyarakat India di Malaysia, kerana India merupaka bangsa yang mempunyai pelagai penganut agamanya. Bahkan Negara India pernah diperintah oleh Islam.

Polis dan FRU seperti biasa, walaupun perhimpunan kali ini tidak seperti 10 November lalu namun impaknya seperti mahu menenggelamkan himpunan BERSIH. Kerana isu yang dimainkan adalah perkauman dan agama. Satu isu yang sensitif dalam negara berbilang kaum. BERSIH seperti tenggelam setelah perhimpunan ini. Tuntutan-tuntutan BERSIH seperti dilupakan setelah tuntutan HINDRAF dibual bicarakan. Perhimpunan ini mendapat liputan meluas akhbar pro-kerajaaan. Apa yang berlaku?

Namun, pemuda UMNO melalui ketuanya, mempersoalkan pendirian PAS dalam hal ini. Kenapa PAS? Kenapa tidak UMNO sendiri? Atau MIC? Mereka telah memerintah 50 tahun. Kenapa ini berlaku? Dan sepatutnya ditanya kepada pihak pemerintah. Adakah UMNO-BN mahu memerangkap PAS dalam isu ini? Tak mustahil. UMNO dalam perangkaan saya akan melakukan apa sahaja jika kuasa mereka tergugat. Menjaga kesetabilan UMNO lebih penting dari menjaga kestabilan negara.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai