"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


10 Disember 2007

Memusuhi UMNO bererti menikam orang melayu?

Hari ini aku baca utusan meloya. Rasa nak tergelak ada, rasa hairan ada. Apabila Tan Sri Muhammad Muhd Taib berkata "walaupun Hindraf mendakwa bekerjasama erat dengan orang Melayu tetapi ia tidak mengubah fakta bahawa UMNO adalah parti majoriti orang Melayu". Kata-kata ini adalah respon dari kenyataan terbuka peguam dan aktivis Hindraf, P. Uthayakumar yang menyatakan bahawa musuh Hindraf bukan orang Melayu tetapi UMNO.

UMNO sekarang seperti cacing kepananasan. Biarlah samada mendakwa Hindraf diperalat pembangkang atau menuduh Hindraf sebagai pengganas tapi bukan bermakna UMNO terus nampak telus dalam pemerintahan. Kenyataan memperlekeh, menidakkan dan menafikan pandangan suara rakyat menunjukkan UMNO tidak bersama rakyat. Kenyataan-kenyataan atas angin tanpa menyebut fakta yang jelas menunjukkan UMNO merasakan hanya mereka sahaja yang benar.

Bagaimanapun kenyataan Muhammad tadi sangat angkuh dan menafikan keberadaan parti-parti politik lain yang turut sama memajukan Malaysia. Menjadikan Malaysia sebagai ketuanan melayu teramatlah bermasalah. Jika dilihat suasana politik di Malaysia.

PAS sebuah parti politik yang wujud sebelum merdeka. Adakah UMNO juga mahu mengatakan orang-orang yang berada dalam PAS sebagai menikam orang melayu? "piiii giiii daaaa!!!" Bagaimanapun kenyataan Muhammad tersebut dilihat sangat berbahaya seakan berbau hasutan. Menikam bererti mahu membunuh seperti ayat menikam dari belakang. Adakah cara Muhammad mengungkapkan ayat tersebut untuk menaikkan rasa marah orang melayu supaya tidak berpuashati juga dengan kaum lain?

Penangkapan pimpinan parti-parti pembangkang tidak ubah seperti zaman negara kita diperintah oleh British dahulu. Tangkapan pimpinan Hizbul Muslimin dan pengharaman pertubuhan tersebut menunjukkan UMNO sekarang terdidik dengan penjajah dahulu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai