"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


18 Disember 2007

Selamat Menyambut Idul Adha

Assalamualaikum

Selamat menyambut I'dul Adha 1428. Di Mesir sambutannya pada hari Rabu, 19 Disember 2007. Bagaimanapun saya difahamkan Malaysia menyambutnya pada Khamis 20 Disember 2007. Tak dapat diketahui kenapa berlaku demikian. Rasanya dah lama perkara ini berlaku, tapi hingga kini masalah ini tidak selesai. Agaknya payah ke nak ikut taqwim yang dirujuk terus apa yang berlaku di Makkah pada musim haji ini?

Majlis Raja-Raja, Majlis Fatwa Kebangsaan dan Majlis Mufti-Mufti perlu lakukan sesuatu. Kerana ini melibatkan ibadah besar ummat Islam. Para alim ulama perlu segera menyelesaikan masalah ini, dan pihak kerajaan perlu sedia menerima apa jua bentuk fatwa yang akan dikeluarkan. Umara dan Ulama perlu berganding rapat dalam hal ini. Bahkan bukan hanya hal-hal tertentu sahaja ulama diguna pakai.

Saya di sini mengucapkan Selamat I'dul adha kepada seluruh ummat Islam yang singgah ke blog ini. Terutama ibu dan keluarga yang berada di Johor, Malaysia. Juga didoakan kepada para hujjaj mendapat haji yang mabrur dan diterima Allah insyaAllah. Semoga kita diberi hidayah Allah dan digolongkan bersama golongan yang benar. Amin

Wassalam

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai