"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


11 Mei 2009

الله أكبر

Syukur kepada Allah. Dalam masa keberantakan politik di Perak. Mahkamah hari ini memutuskan bahawa Dato Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin sebagai MB Perak yang sah bukannya Dr Zambry Abdul Kadir.

Berita ini amat menggembirakan rakyat negeri Perak khususnya para pengundi Pakatan Rakyat yang telah memilih parti-parti Pakatan Rakya
t semasza PRU 2008 dahulu. Inilah rancangan Allah, namun kita tidak ketahui apa yang akan berlaku selepas ini. Namun sebagai hambaNya, kita mesti berusaha dan berdoa agar setiap tindakan kita wajar dan mendapat pentunjuk dan nusrah dari Allah.

Walaupun, Dr Zambry akan membawa kes ini ke Mahkamah Rayuan yang entah bila akan bersidang. Mata rakyat sekarang tertumpu kepada pihak Istana Perak. Ini kerana Pakatan Rakyat akan memohon pihak Istana membubarkan Dewan Undangan Negeri Perak supaya dik
embalikan semula kepada rakyat Perak.

Kebijaksanaan Sultan Perak mula dipersoalkan selepas Mahkamah Tinggi tidak menerima pelantikan Dr Zambry sebagai MB Perak yang sah. Baginda merupakan bekas ketua hakim yang tahu selok belok perundangan serta undang-undang tubuh negeri Perak. Tetapi apa yang berlaku merupakan sebaliknya. Apakah tiada panel penasihat kepada Tuanku Sultan Perak sebelum tergesa-gesa melantik Zambry sebagai MB? Ini telah memalukan pihak Istana dan juga Zambry. Malu paling besar juga ialah Perdana Menteri sendiri yang dilihat sebagai 'playmaker' sejak kerja-kerja rampasan kuasa berlaku.

Dalam pada itu YAB Menteri Besar Kelantan Dan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat mengeluarkan beberapa kenyataan dan nasihat kepada seluruh rakyat Malaysia berhubung dengan kemenangan Dato' Seri Ir.Mohammad Nizar Jamaluddin di Makamah Tinggi Kuala Lumpur sebentar tadi. Menurut Tuan Guru Nik Aziz "Setelah kita menang di Perak kini Perak telah bertukar menjadi Emas buat Pakatan Rakyat, Kejahatan telah terbukti dan kebenaran telah menjelma. Saya menasihati agar yang beragama Islam untuk puasa sunat esok hari serta sembahyang Sunat Syukur dua rakaat. Jangan terlalu gopoh dengan kemenangan ini" katanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai