"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


17 Februari 2010

Rupa-rupanya ia tidak berfaedah

Aku tak berapa kenal wahabi sebelum aku sampai aku ke Mesir. Semasa pengajian aku di KIAS pertentangan terhadap fahaman yang dikatakan wahabi ini tidak ketara sangat. Walaupun ada bibit perdebatan yang aku tidak ambil kisah sangat di antara kawan-kawan.

Tapi setelah aku sampai ke Mesir, aku dapati isu wahabi masih diperkatakan oleh pelajar-pelajar melayu di sini. Mereka yang sering bertalaqi dengan para ulama di sini adakalanya sering terpancul dari mulut mereka ini wahabi. Manakala yang pro-wahabi pun sering mengenakan pencaknya di tengah-tengah suasana itu.

Kadang-kadang masuk di dalam mana-mana mesyuarat pun ada isu wahabi yang terbangkit. Bahkan ianya datang dari mulut pimpinan yang sangat tidak berkenan. Ini belum lagi melihat blog-blog pimpinan yang menyerang wahabi dengan hebat, seakan-akan merekalah musuh sebenar. Yang pro-wahabi pula menyerang yang tidak sealiran dengannya sehingga menuduh dengan label yang bukan-bukan yang mendatangkan kemarahan. Walhal yang diperdebatkan semuanya dari ilmu yang tak seberapa.

Kedua-dua pihak ini percaya dengan sepenuhnya terhadap apa yang dibawa dari kitab-kitab dan apa yang sahih dari hadith-hadith yang mengemukakan sifat-sifat Tuhan. Semuanya tidak perlu diperdebatkan lagi terhadap kebenarannya dan tiada sebarang perselisihan. Firman Allah:


"kemudian Ia bersemayan di atas a'rasy" (Surah Al A'raf, ayat 54)


"tangan Allah di atas tangan-tangan mereka" (Surah Al Fath, ayat 10)


"tiap-tiap sesuatu akan binasa melainkan wajah Allah" (Surah Al Qasas, ayat 88)


"dan Dialah yang berkuasa atas sekalian hambaNya" (Surah Al An'am, ayat 18)

Kesemua ayat ini ada sahih dari Al Quran dan hadith yang perlu diimani, membenarkannya, dan kedua-dua pihak ini menerimanya.

Kedua-dua pihak ini percaya sedalam-dalamnya dengan firman Allah:


“Dan tidak ada sesiapapun yang serupa denganNya” (Surah Al Ikhlas, ayat 4)

Semuanya hak yang tidak diperdebatkan. Tidak menyerupakan Tuhan dengan makhluk samada sifat, demikian juga sebaliknya.

Hakikat yang ketiga, kedua-dua pihak ini juga mempercayai bahawa zat Tuhan Maha Mulia dan Maha Tinggi dan sifatnya jauh dari jangkauan akal manusia yang kerdil, yang tidak mampu mengetahui hakikat sebenarnya di alam nyata ini. Lebih-lebih lagi alam ruh, demikian juga alam malaikat dan Zat Allah yang Maha Suci dan Maha Tinggi sifat-sifatnya.

Bahkan benarlah firman Allah:


"dan kamu tidak diberikan ilmu pengetahuan melainkan sedikit sahaja" (Surah Al Israa, ayat 85)

Inilah dia hakikat yang telah ditetapkan dan ia diterima oleh kedua-kedua pihak tadi. Oleh itu, perselisihan ini adalah sesuatu yang tidak berfaedah. Lebih malang perselisihan ini hingga ke peringkat kafir-mengkafir, sehinggakan terbawa-terbawa kepada pengikut mereka yang tidak mengkajinya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai