"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


02 Februari 2010

Syukur dan Syukran

Alhamdulillah, sejak selesai peperiksaan 23 Januari lepas, aku kemudiannya menerima kunjungan dari Ustaz Razali Jamil Al Hafiz, Abang Khalid dan isteri Kak Mariani. Kunjungan mereka ke Mesir ini atas beberapa tujuan. Bagi Ustaz Razali tujuan utamanya ialah Pameran Buku Antarabangsa, Kaherah Mesir yang bermula pada 28 Januari hingga 10 Februari 2010.

Ditakdirkan aku menemani mereka sepanjang mereka di sini pada 24 hingga 30 Januari, dibantu oleh Ustaz Hafizi dan juga Ustaz Mahbob. Apa yang aku sangat berterima kasih kepada mereka dan bersyukur kepada Allah dengan pertemuan singkat ini, dengan takdir Allah dapat juga hajat aku tertunai ke Sinai sebelum tamat pengajian. Walaupun atas kapasiti "meneman" itu sangat memadai walaupun tidak sempat untuk mendaki Bukit Tursina. Aku bersyukur kerana akhirnya termakbul harapan aku.

Begitu juga dengan Pameran Buku ni, setalah 2 tahun sebelum ini tidak menjejaki ke sana akhirnya tahun ini dapat juga ke sana dengan kapasiti sebagai "peneman" Ustaz Razali. Aku sangat berterima kasih kepada Ustaz Razali kerana menghadiahkan 2 kitab yang aku idam-idamkan (lihat gambar). Ustaz razali hanya sempat menjengah 2 booth sahaja. Walaupun kawasan Pameran Buku tersebut sangat besar dan bemacam jenis syarikat ada, dua booth ini sahaja membuatkan kami tidak larat untuk memikul kitab-kitab yang dibeli. Ikutkan hati Ustaz Razali mahu sahaja pergi ke satu booth ke satu booth. Tapi memandangkan kepayahan membawa dan jika ditinggal takut lesap pula, akhirnya hanya dia sahaja yang sempat.

Bagi Abang Khalid dan Kak Mariani perjalanan ini merupakan honey moon mereka barangkali, ini kerana baru sahaja melangsungkan perkahwinan pada 5 Disember 2009 lalu. Diucapkan kepada mereka;

بارك الله لكما وبارك عليكما وجمع بينكما في خير
"Semoga Allah memberkati kamu berdua dan satukan kamu berdua dalam keadaan baik"

Mereka berdua dikhabarkan bertemu dalam lapangan dakwah. Semoga perkahwinan mereka kekal hingga akhir hayat.

Ustaz Razali pula diberitakan dalam perancangan membinan sebuah Madrasah Tahriz. Madrasah tersebut sedang dalam pembinaan dan masih memerlukan sumbangan dari orang ramai. Madrasah tersebut boleh layari di web rasminya www.tahfiz.net.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai