"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


28 Mac 2010

Kemuncup dalam perjuangan?

Aku agak terkejut dengan berita yang disampaikan oleh Harakahdaily baru-baru ini berkenaan dengan satu mesyuarat Majlis Syura Ulama PAS Pusat yang menyatakan bahawa keputusan mesyuarat akan memutuskan siapakah Mursyidul Am PAS yang baru. Aku tertunggu-tunggu berita tersebut tapi lain pula jadinya. Berita berkenaan ini telah hilang dari HarakahDaily dan dinyatakan berita tersebut dikemaskini, dan tiada benarnya berkenaan dengan penukaran Mursyidul Am.

Sekali lagi Harakahdaily membuat perangai, berita yang begitu penting tetapi salah melaporkan. Hanya mendebarkan jantung sahaja. Bayangkan institusi yang paling tinggi dalam gerakan Islam PAS ini beritanya dipergitukan sahaja, tanpa perlu ada suntingan tepat terlebih dahulu. Hal ini perlu cepat diadakan muhasabah, jangan dibiarkan tangan-tangan yang tak sepatutnya duduk dalam HarakahDaily ini. Harakahdaily bukan lidah UMNO tetapi ianya lidah PAS.

Kemudian TV9 cepat bertemu dengan Tuan Guru Mursyidul AM. Namun apa yang terpacul dari mulut Tuan Guru amat aku sedih. Aku lebih sedih kerana dia Mursyidul Am PAS dan aku hanya ahli biasa. Bila ahli biasa mendengar apa yang diluahkan oleh Tuan Guru Mursyidul Am seperti itu menjadikan aku lebih lemah dan tiada suntikan semangat. Apa yang aku fahami selama ini seperti dicantas begitu sahaja.

Apa yang dinamakan pengorbanan, apa yang dinamakan ithar, apa yang dinamakan fiqh aulawiyat dan apa-apa teori yang perlu dihadamkan semasa perkaderan seperti tiada makna. Bagi aku seorang ahli jemaah yang lemah serba-serbi nampak hilang tongkat bila mendengar kata-kata tersebut. Buat Tuan Guru Mursyidul Am, adakah apa yang disebutkan itu kemuncup dalam perjuangan!


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai