"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


17 April 2010

Kualiti ahli parlimen PAS.

Selama aku berada dalam gerakan Islam PAS, antara perkara penting yang aku amat perhatikan ialah kualiti ahli parlimen PAS. Ini kerana secara public rakyat menilai bagaimana seseorang ahli parlimen berperanan. Benar, tugas ahli parlimen bukan hanya perlu cemerlang di dewan rakyat, bahkan di lapangan lain juga perlu cemerlang. Tetapi dengan title “Yang Berhormat Ahli Parlimen” menunjukan bahawa kualiti mereka diperhatikan setiap kali mereka melangkah ke bangunan parlimen.

Sebagai ahli gerakan Islam, isu kualiti menjadi titik tolak yang penting bahkan ianya teramat penting apabila melibatkan kualiti akhlaq. Ini kerana manusia secara fitrah menerima dakwah Islam melalui akhlak yang ditunjukkan. Bahkan ianya terbukti sejak kebangkitan Nabi Muhammad SAW lagi. Melalui akhlak Baginda, Saidatina Khadijah tertawan. Bahkan Baginda SAW terkenal dengan gelaran Al Amin. Dengan akhlak yang ditunjukan oleh Saidina Ali juga, menjadi sebab seorang Yahudi memeluk Islam.

Berbalik hal ahli parlimen yang berlatar belakangkan gerakan Islam, aku mengharapkan satu kesan yang maksima sebenarnya. Ini bukan sahaja hujjah-hujjah yang diberikan. Tetapi dalam masa yang sama akhlak yang ditunjukan juga diharapkan maksima. Tahap penggunaan bahasa, laras bahasa yang digunakan, gaya tubuh, semuanya menunjukkan akhlak seseorang. Ahli parlimen PAS sewajibnya menunjukkan kualiti yang tinggi dengan tahap tarbiyah yang diperolehi. Bahkan ianya tidak cukup dengan hanya teori.

Sikap mentertawakan orang lain, membuat lawak, suka berseloroh, suka menyampuk ini tidak menunjukkan sikap yang matang sebagai ahli Harakah Islamiah. Bukanlah menuntut satu tahap yang sempurna (jika boleh sempurna Alhamdulillah), tapi janganlah sampai hingga ke tahap dalam perkara yang remeh pun tidak boleh dipelihara. Akhlak ini seharusnya menunjukan satu perbezaan ketara di antara ahli parlimen PAS dan lain-lain ahli parlimen.

Pernah aku suarakan hal ini dalam entry sebelum ini. Walaupun aku bukanlah ahli yang perfect dalam mengenengahkan hal ini. Tapi ini merupakan kesedaran yang termampu aku bawakan. Ini kerana mereka yang rata-rata menjadi ahli parlimen bukanlah orang sembarangan. Mereka antaranya pimpinan yang menunjukan contoh tauladan kepada ahli gerakan Islam yang lain. Bahkan mereka menjadi harapan bagi jemaah mungkin yang tidak menjadikan platform parlimen sebagai menyampaikan medium utama mereka.

Bagi aku pihak jemaah PAS sendiri boleh melakukan muhasabah setiap kali sebelum dan selepas seidang dewan berlangsung. Ingatlah bahawa kemenangan yang diberikan Allah ini bukanlah hasil titik peluh kita sebagai orang pertama dan bukan darah terakhir orang yang mengakhirkannya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai