"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


20 Jun 2007

Watak-watak tambahan popular dalam kes pemubuhan pelajar di Mesir

Entry ini tiada apa yang hendak diulaskan, cuma sekadar menyampaikan sahaja mana-mana yang patut. Berikut adalah antara watak-watak yang agak popular sejak kes berlaku:

1. Dr Mohd Fakhruddin Abdul Mukti (Pengarah Jabatan Penuntut Malaysia, Kaherah)
2. TYT Dato Zainal Abidin (Duta Besar Malaysia ke Mesir)
3. Ustaz Ali Zulfakar (YDP Dewan Perwakilan Mahasiswa Mahasiswi Mansourah)
4. Keluarga Muhammad bin Ishak

Fakta kes:

  • Muhammad bin Ishak (Terengganu) meninggal dunia pada pukul 1.00pg waktu tempatan di Hospital Dauli, akibat cedera parah. Banyak kesan tikaman di seluruh badan termasuk di leher, mata, peha dan yg paling teruk di bahagian kepala.
  • Kejadian berlaku lebih kurang pukul 7 malam, hari Rabu 13 Jun 2007, di sebuah rumah sewa pelajar Malaysia di kawasan Dirasat, Mansurah, Mesir.
  • Mangsa dikatakan diserang dari belakang dengan menggunakan tiga bilah pisau. Beliau yang cedera setelah diserang berkali-kali, lari ke anjung rumah dalam keadaan berlumuran darah dan dilihat oleh sebahagian penduduk tempatan yang berada di pasar, berhampiran tempat kejadian. Mereka cuba untuk membantu mangsa dengan naik ke tempat kejadian dan mendapati beliau dalam keadaan terbaring serta berlumuran darah.
  • Penduduk tempatan berbangsa Arab tersebut bergegas menghantar mangsa ke Hospital Dauli untuk rawatan, dan menghembuskan nafasnya yang terakhir di sana. Di samping itu, mereka juga telah menangkap suspek untuk diserahkan kepada pihak polis. Sehingga kini, pihak polis masih melakukan siasatan ke atas suspek, terhadap kejadian yang berlaku.
  • Mangsa adalah pelajar tahun tiga Fakulti Usuluddin, Jurusan Tafsir, Universiti Al-Azhar, cawangan Mansurah. Suspek juga adalah pelajar Malaysia di cawangan yang sama dan mengenali mangsa.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai