"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


24 Jun 2009

Argh! Blog kena block!

Aku dikejutkan dengan panggilan Ustaz Muin Pengarah Minipavilion tempohari.

"Assalamulaikum Ustaz Akhmal, exam dah habis kan?" tanya Ustaz Muin.

"Alaikumsalam, alhamdulillah habis dah.." aku balas.

"Ni.. blog minipavilion tak boleh bukak, camna?" Ustaz Muin habaq kat aku.

"Err.. ye ke? Sat ana bukak" balas aku. "ha'ah laa" aku mengiyakan kata ustaz muin tadi.


"Camna nih? Abislah, semua tak boleh nak back-up balik" Ustaz Muin jelaskan kerisauan dia.

"Kena hacked ka?" tanya Ustaz Muin.

"Tak tahulah, nanti ana tengok lagu mana. Sebab kalau kalau hacked bukan lagu nih selalunya, ni pihak google sendiri block" aku jelaskan.

"Haaa.. mungkin isi kandungan blog kita ni ada orang
report kat google kot. Blog kita kan pasal Palestin. Google kan yahudi punya." aku buat andaian.

"Laa, ya ka?" Ustaz Muin dengan loghat utaranya.

"Takpa lah, bagi ana masa 3 hari. Nanti ana bagitau semula" aku bagi keyakinan.

"Ana nak teriak dah nih" jelas perasaan Ustaz Muin.

"Ok-ok, nanti ana check lagu mana" aku jelaskan lagi.

Aku jumpa Ustaz Zaki untuk mendapatkan pertolongan. Sebab Ustaz Zaki boleh katakan "orang kuat google". Boleh kata semua hal google menggoogle ni, serah pada dia lah.

"Zaki, aku nak minta tolong ko nih" jelas aku.

"haa, apa dia?" tanya Ustaz Zaki.

"ni, blog minipavilion. Kena blog dengan google. Macamana nak buat?"

Aku tunjukkan Ustaz Zaki apa yang muncul di skrin komputer jika kita layari blog minipavilion. Kemudian dia bacalah aa yang mucul tu.

"hmm, kena check emel. Google mesti ada bagitahu. Lepas tu boleh minta penjelasan dari dia. Lepas tu clear-kan blog. Apa-apa hal cek emel dulu"

Lepas tu, aku balik rumah. Macam biasa aku buat macam Ustaz Zaki suruh. Aku cek emel, tiada satu pun dari google atau blogger pasal blog minipavilion kena block. Aku try hantar emel kat pihak google. Tapi tak balas. Letih.

Aku dipertanggungjawabkan oleh pihak Komuniti Minipavilion untuk reka blog khusus. Blog minipavilion ini semuanya berkisarkan tentang Palestin. Berita-berita yang up to date yang diterjemah. Dari banyak agensi berita antarabangsa terutama Al Jazeera.

Pihak pengurusan minipavilion kecewa dengan apa yang berlaku. Hingga kini aku selaku yang dipertangungjawabkan atas blog tersebut masih buntu untuk menyelesaikan masalah ini. Dengan pengikut yang ramai dari seluruh benua yang mahu mengikuti perkembangan Palestin, akhirnya blog ini di-block. Ribuan pengunjung mungkin kecewa.

Atas rasa tanggungjawab pihak minipavilion membuka blog sementara di alamat http://map2street.blogspot.com/.

2 ulasan:

  1. Salam,

    Ana syorkan enta beli satu domain. Sebab kalau domain dan web ni susah sikit nak kena block.

    BalasPadam
  2. @ ibnurashidi,

    Hmm sebenarnya nak subdomain kat pmram.org tapi tak buat2 sampai ler kene block.. adus

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai