"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


09 Julai 2009

Allah Sahaja Yang Tahu

Ada dua keadaan berita yang aku baca hari ini. Namun kedua-duanya berkisar tentang YB Ustaz Nasharuddin Mat Isa, Timbalan Presiden Pas. Aku tidak mampu mengulas dua-dua berita ini. Apa yang aku nak sampaikan ialah berkenaan dengan apakah yang berlaku dalam PAS terutama masalah ukhuwwah.

Jika diteliti dalam rukun bai'ah yang sepuluh, ukhuwwah merupakan salah satu rukun yang termasuk dalam rukun bai'ah tersebut. Tak perlu rasanya bagi aku nak ulas panjang lebar berkenaan dengan ukhuwwah ni. Terutama dalam kepimpinan PAS yang aku merasakan mereka lebih lama dalam PAS dan lebih memahami apa yang dimaksudkan dengan ukhuwwah.

Namun, ianya berlaku sebaliknya. Malah ada di kalangan pimpinan yang membuat kesimpulan sendiri terhadap Ustaz Nasharuddin yang tak hadir ke Manik Urai. Walaupun Ustaz Nasha merupakan MP Bachok, Kelantan. Mereka tertanya-tanya mengapa Ustaz Nasha tak hadir berkempen. Ada yang mengatakan beliau 'malu mata', ianya juga strategi pilihanraya dan bermacam-macam lagi lah yang tidak enak didengar aku yang merupakan abnaul haraki dalam PAS!

Sedarkan mereka Ustaz Nasharuddin merupakan Timbalan Presiden PAS? Bukan Timbalan Presiden UMNO! Jika tiada Presidrn PAS maka beliau yang mengambil alih panji pejuangan PAS ini. Adakah mereka tidak sedar akan hal ini? Apakah kesilapan atau kekhilafan yang berlaku jika ada pun, sehingga kiamat tidak boleh selesai? Tak ingatkah kita tentang hukuman 'pulau' yang dijatuhkan oleh Nabi kepada 3 sahabat yang tidak pergi berperang? Adakah pemulauan tersebut berlarutan hingga sahabat-sahabat tadi mati? Tidak! Malah turun wahyu setelah hampir 2 bulan pemulauan tersebut untuk 'membebaskan' Kaab bin Malik, Hilal bin Umaiyyah dan Marrarah bin ar-Rabbi`.

Ada di kalangan kita terutama blogger-blogger yang tak duduk senang. Kalau boleh mesti ada dosa yang dia peroleh dengan kecaman terhadap Ustaz Nasharuddin. Apakah semakin hilang nilai ukhuwwah dan kasih sayang sesama ahli jemaah sehinggakan boleh keluar kata-kata kesat terhadap pimpinan yang kadang-kadang kita sendiri tidak pernah bersua muka apatah lagi mahu bermusafir dengannya.

Nilai ukhuwwah yang kita pegang bukan kerana harta mahupun kelebihan-kelebihan yang kita nak perolehi. Bahkan nilainya ialah ikatan akidah kita dan kebergantungan penuh kepada Allah SWT. Ini dalam keadaan kita menghadapi musuh dengan muajjahah silmiyyah, belum lagi di medan ma'rakah!. Yang perlu menggalas senjata, dan yang paling utama ianya medan taat kepada arahan pimpinan! Kerana kunci utama dan pra syarat utama kemenangan Islam ialah taat kepada pimpinan!

Dua berita tersebut yang perlu kita semak segala tindakan kita sebelum ini:

Tok Guru Nik Abdul Aziz jemput Nasharudin berkempen

dan

Ustaz Nasharudin jalani pembedahanGambar: Ustaz Nasharuddin di hosptal selepas pembedahan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai