"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


03 Disember 2009

Apa yang positif?

Mula-mula aku lihat gambar sebelum baca berita. Aku ingatkan kenapa pula "perempuan" ni tak nak balik Malaysia? Mungkin takut berlaku pada satu kes sebelum ini yang ibunya minta nikahi orang lain kerana tidak merestui perkahwinan mereka. Tapi setelah membaca perenggan pertama sahaja sudah terbaca "transeksual warga Malaysia, Mohammed Fazdil Min Bahari berasa takut untuk pulang ke Malaysia" membuatkan kepala otak aku sedikit kemalangan.

Ah sudah! Satu lagi masalah besar menghangatkan negara. Ini bukan masalah kecil. Ini masalah besar walaupun mungkin satu ini sahaja berita yang dilaporkan. Ini belum lagi menanyakan status agama dia, adakah dia masih Islam? Banyak perkara perlu difikirkan.

Terbaca pula komen dia,


Fatine kesal kerana masyarakat Melayu berasa tersinggung ekoran perkahwinan mereka, walhal mereka cuma ingin hidup bersama di UK memandangkan mereka tidak boleh berbuat demikian di Malaysia.

Fatine sedar orang-orang Melayu memegang nilai-nilai tradisional dan "tidak dapat menerima orang sepertinya".

Ini bukan sahaja melanggar nilai-nilai tradisional orang Melayu tetapi termasuklah nilai-nilai tradisional orang bangla orang afrika juga orang yang berada di kutub utara. Ianya juga melanggar fitrah kejadian manusia itu sendiri. Kerana masalah inilah kaum Nabi Lut dibinasakan!

"Saya takut untuk pulang ke tanah air. Saya bimbang akan keselamatan saya," katanya yang mengulas tentang laporan akhbar tersebut yang didakwa memberikan gambaran kurang tepat mengenai kisah percintaan mereka sehingga mencetuskan reaksi negatif.

Apa yang positif? Awat tak buat novel?

Tak nak balik Malaysia tak kesahlah. Tapi baliklah ke pangkal jalan! Takutlah balasan Allah di akhirat kelak bukan takut ancaman balik Malaysia. Ancaman Allah lebih dahsyat lagi tidak diketahui oleh makhluknya.

Nilai iman lebih berharga, dari nilai cinta yang tersasar dari landasan. Balasan syurga Allah lebih nikmat yang tidak boleh dibayang oleh makhlukNya dari nikmat "menjadi isteri lelaki".

1 ulasan:

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai