"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


11 Disember 2009

Husnul Khatimah

Kematian sememangnya akan berlaku, samada tidak diminta atau memang diminta. Setiap yang bernama makhluk itu akan merasai mati. Namun semuanya mahukan husnul khatimah.

Bila membaca berita ini, apatah lagi meilihat wajah pilu seorang isteri. Aku tidak terkata apa sekadar sedekahkan al Fatihah buat suaminya yang bertemu Allah selepas 4 jam diijabkabulkan.

Tak terbayang apa yang boleh oleh "puan" Teh Afifah. Kegembiraannya selepas digelar isteri hanya bertahan 4 jam, tetapi dukanya selepas itu hanya Allah yang tahu. Didoakan agar dia diberikan ketabahan dengan ujian ini.

Mungkin ujian ini paling besar bagi puan Teh Afifah, namun ianya memberikan seribu makna kepada yang masih hidup. Teh Afifah seorang yng diuji dan seribu yang lain boleh mengambil iktibar darinya. Seribu yang lain juga insyaAllah mendoakan husnul khatimah.


اللهم اختم لنا بحسـن الخاتمة ولا تختم علينا بسـوء الخاتمة

"Ya Allah! Khatamkanlah kami (matikanlah kami) dengan sebaik-baik kesudahan dan janganlah Engkau tamatkan (matikan) ke atas kami dengan seburuk-buruk kesudahan"

Banyak lagi doa-doa yang boleh diamalkan agar kita dipilih Allah sebagai hamba yang husnul khatimah. Seramai-ramai umat Muhammad ini, tidak semua yang menerima husnul khatimah. Namun kita sebagai hamba Allah sewajarnya berdoa dan berusaha semoga mendapat husnul khatimah.

Bila baca berita tentang ini. Teringat dengan sahabat Nabi Muhammad SAW iaitu Abu Hanzalah bin Ar Rabie'. Ketika peperangan Uhud meletus beliau baru saja dinikahkan. Oleh kerana itu Rasulullah SAW mengecualikan beliau dari turut serta ke medan peperangan.

Namun ketika Hanzalah terjaga dari tidurnya, beliau mendengar gendang panggilan perang. Melalui seorang sahabatnya beliau mendapat berita bahwa tentera Islam mendapat tantangan yang hebat, dan dalam keadaan terlalu genting tanpa membuang waktu lagi Hanzalah pakaian perang lalu mengambil pedang. Dia menuju ke medan tempur tanpa sempat mandi junub.

Maka terjadilah pertempuran hebat sehingga banyak dari pihak Islam yang gugur syahid. Pihak musuh telah menyerang dari belakang. Akhirnya Hanzalah turut menjadi korban dalam keadaan masih berjunub.

Maka Rasulullah SAW pun melihat mayat Hanzalah dimandikan oleh para malaikat seperti mana dalam sabdanya:

“Aku melihat di antara langit dan bumi para malaikat memandikan mayat Hanzalah dengan air dari awan di dalam bejana perak.”

Para sahabat tercengang-cengang mendengar ini. Salah seorang dari mereka, Abu Said Saidi lalu pergi melihat mayat Hanzalah. Wajah Hanzalah kelihatan tenang. Dari rambutnya kelihatan titisan air berlinangan turun. Sungguh beruntung Hanzalah mendapat layanan yang begitu istimewa dari malaikat.

Tidak pernah terjadi dalam sejarah seorang syahid dimandikan dengan cara yang luarbiasa ini. Malahan matinya sebagai syuhada menjadikan dia sebagai penghuni syurga tanpa dihisab.

Bagi Hanzalah selayaknya mendapat layanan sebegitu kerana pengorbanannya berperang menegakknya kalimah Allah. Hanya kita umat akhir zaman ini yang matinya kadang-kadang bukanlah kerana berperang atau apa, bahkan ada yang mati kerana terlebih makan. Mungkin lain suasana Malaysia jika nak dibandingkan dengan Palestin sana.

Bagi puan Teh Afifah, sedihlah kamu dan selayaknya kamu bersedih. Namun kita yang masih menghirup udara kurniaan Allah inilah selebih-lebihnya berdoa agar mendapat husnul khatimah! Amin Ya Rabbal A'lamin.

Sumber: Berita Harian, Kosmo

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai