"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


11 Mei 2010

JPMK pun UMNO guna!

Polemik menggunakan masjid untuk politik kepartian bergema lagi. Hingar bingar ini kadang-kadang meletup dan kadang-kadang hilang dibawa angin. Ianya tengok keadaan UMNO. Kadang-kadang arak dan judi itu haram bagi UMNO tetapi adakalanya ianya halal. Sebab itu aku tidak rasa apa bila UMNO bising-bising jangan guna masjid untuk kepentingan politik. Memang sesiapa di kalangan manusia yang mengUMNOkan dirinya akan berkata demikian.

Bagi aku baik kita persetankan sahaja ungkapan ini. Kerana ianya digunakan UMNO juga! Malah bukan di masjid tetapi hingga ke Mesir ni! Jabatan Penuntut Malaysia Kaherah (JPMK) menjalankan kerja-kerja cawangan UMNO di Malaysia. Malah KELAB UMNO KAHERAH seperti anak emas JPMK, sehinggakan pegawainya turun padang membantu mengemas dan mengecat pejabat UMNO Kaherah. Ini kerja-kerja UMNO di JPMK!

Kemudian Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA). Sebuah jabatan yang terang-terang menjalankan modus operandi UMNO kepada mahasiswa. Baru-baru ini mereka datang membuat penerangan berkenaan dengan 1Malaysia, kes liwat dan sebagainya. Tetapi buku yang diedarkan berlambangkan jata negara tertulis nasihat "SELAMAT BERJUANG UMNO!". Aku tak kesah sangat kalau nak sampaikan 1Malaysia tu. Itu hak kerajaan untuk menerangkan kepada rakyat berkenaan dengan gagasan perdana menteri kita. Tetapi bila UMNO sewenang-wenangnya menggunakan jabatan kerajaan untuk berkempen ini sudah melampaui batas. Bukan semua rakyat ahli UMNO dan semestinya rakyat yang bukan UMNO ini juga membayar cukai untuk kepentingan kerajaan. Tetapi bila UMNO sudah tak malu begini, ianya sudah melampaui batas.

Begitu juga dengan sekolah! Banyak sekolah-sekolah hal milik kerajaan banyak buat program UMNO, dan kadang-kadang menggunakan dewan sekolah untuk menjalan mesyurat agung tahunan mereka. Miskinnya UMNO sampai tiada bangunan sendiri untuk buat mesyuarat! Nampaknya PAS Kawasan aku lebih berduit apabila mampu sewa dewan hotel untuk menjalankan mesyuarat agung tahunan!

Jadi, UMNO jangan buat-buat terperanjatlah bila rakyat mula guna masjid untuk berpolitik! Sultan pun janganlah butakan mata sahaja bila UMNO melakukan segalanya! Rakyat pula jangan terperanjat bila UMNO buat kenyataan jangan gunakan masjid untuk berpolitik. Ini kerana sememangnya UMNO sudah lama memisahkan agama dengan politik! Tidak hairan bila masjid cuba untuk dijauhkan dengan politik. Bukan susah sangat nak faham laras bahasa UMNO ni!

Padahal, kalau kita baca sirah Nabi SAW, punya rapat umat ni dengan masjid. Semua aktiviti umat dimulakan di masjid. Nampak masjid ini diimarahkan dengan fikrah dan amal yang satu! Bukan fikrah dan amal yang berasingan! Bahkan cacamarba dibuat UMNO!

Tak tahulah aku kalau-kalau ada orang UMNO dapat wahyu, soal-soal politik tak ditanya Allah di padang mahsyar kelak! Wallahua'lam

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai